Header pic

Pic

Η συντήρηση και η δημιουργία του κήπου σας


Οι ανάγκες του κήπου μέσα στο χρόνο είναι πολλές και διαφορετικές ανάλογα με την εποχή. Για να παραμείνει ένας κήπος σε καλή κατάσταση θα πρέπει να συντηρείται ορθά και τακτικά. Παρόλο που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές στις διάφορες περιοχές του τόπου μας, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε πιο κάτω γενικές πληροφορίες και συμβουλές και την συντήρηση του κήπου για κάθε μήνα του χρόνου.

Γενική αρχή για την δημιουργία και συντήρηση ενός κήπου είναι η τήρηση από τον καθένα ημερολογίου στο οποίο να καταγράφονται όλες οι εργασίες που γίνονται και οι διάφορες παρατηρήσεις.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:
Κατά τον μήνα αυτό φυτεύονται οι θάμνοι και τα δέντρα. Τα εποχιακά φυτά και οι βολβοί έχουν φυτευτεί από το φθινόπωρο και μερικά από αυτά είναι ήδη ανθισμένα. Χρειάζονται καθάρισμα από τα αγριόχορτα.

Τα φυλλοβόλα κλαδεύονται. Το κλάδεμα του κλίματος είναι απαραίτητο. Καθαρίζεται ο κήπος από τα ξηρά φύλλα, κλαδιά και ζιζάνια. Το Γρασίδι κουρεύεται και λιπαίνεται ελαφρά με πλήρες λίπασμα. Επίσης κλαδεύονται τα φρακτικά. Η τριανταφυλιά κλαδεύεται προς το τέλος του μήνα.

Τα έντομα διαχειμάζουν στα φυτά και στα πεσμένα φύλλα, γι' αυτό και χρειάζονται τα ανάλογα ψεκάσματα.

Είναι η κατάλληλη εποχή για λίπανση με κοπριά ή τύρφη ή κομπόστα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου ησυχάζουν, γι' αυτό δεν τα ποτίζουμε πολύ ούτε και τα λιπαίνουμε.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:
Τα κλαδέματα σε όλους τους θάμνους, τα αναρριχόμενα και τα δέντρα πρέπει να τελειώσουν τώρα. Τώρα μπορεί να γίνει και η βασική λίπανση με άζωτο, φωσφόρο και αρκετό κάλι, σε όλα τα φυτά.

Αρχίζει η φύτευση των καλοκαιρινών βολβών (γλαδίολος, υιάκινθος, γλόξινια και δάλια) καθώς και των λαχανικών.

ΜΑΡΤΙΟΣ:
Εάν ο καιρός άρχισε να ζεσταίνει, τότε μπορούμε να κλαδεύσουμε τα ευαίσθητα φυτά, όπως τον ιβίσκο. Κλαδεύονται τα λεμονόδεντρα, η ελιά και τα φυλλοβόλα.

Εάν το γρασίδι άρχισε να μεγαλώνει κανονικά κουρεύεται πιο χαμηλά, και λιπαίνεται με άζωτο φωσφόρο και κάλι. Παρουσιάζεται το ζιζάνιο ξινίδι, το οποίο καταπολεμείται με ειδικά ζιζανιοκτόνα.

Αρχές του μήνα, μπορούν να μεταφυτευθούν τα φυτά εσωτερικού χώρου, να λιπανθούν με υδατοδιαλυτά λιπάσματα και να μπουν στις θέσεις τους, όπου θα παραμείνουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Η Γαρδένια και το Φούλι, κλαδοκαθαρίζονται από ξηρούς βλαστούς. Αρχίζει η λίπανση με υδατοδιαλυτά λιπάσματα που περιέχουν άφθονο κάλι. Επειδή τα φυτά αυτά υποφέρουν από το χειμώνα, προστίθεται σίδηρος και θειική αμμωνία.

Είναι η καλύτερη εποχή για επανασπορά Γρασιδιού. Για να δυναμώσει σκεπάζεται με ελαφρό στρώμα άμμου με κοπριά, τύρφη ή κομπόστα και λίγο χώμα, σε αναλογία 3:2:1. Το κούρεμα ακόμη δεν είναι πολύ βαθύ, εκτός αν η θερμοκρασία ανέβηκε.

Αρχίζει το φύτεμα καλοκαιρινών εποχιακών λουλουδιών.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
Η Βουκεμβίλια πρέπει να κλαδευτή τώρα αφαιρώντας όλους τους λαίμαργους βλαστούς και αραιώνοντας τα υπόλοιπα.

Το μήνα αυτό γίνεται πιο έντονη η παρουσία εντομολογικών προσβολών και μυκητολογικών ασθενειών. Πρέπει να γίνουν τα ανάλογα ψεκάσματα, όπως και τα ανάλογα δολωματικά για τα σαλιγκάρια και τους κολοκυθάδες. Ιδιαίτερα χρειάζονται ψέκασμα οι ελιές. Το κλίμα και η τριανταφυλιά χρειάζονται ψέκασμα εναντίον της στάκτης.

Είναι η κατάλληλα εποχή για εναέριες καταβολάδες (γιασεμί, στεφανωτή κλπ) καθώς και εμβολιασμούς με ενοφθαλμισμό.

Το πότισμα πρέπει να είναι περιορισμένο γιατί υπάρχει υγρασία στο έδαφος. Ψαλιδίζονται τα φρακτικά, προτού ψηλώσουν πολύ οι θερμοκρασίες, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.




ΜΑΪΟΣ:
Αρχίζουν οι ζεστοί μήνες και οι ανάγκες σε νερό είναι περισσότερες. Καλύτερες ώρες ποτίσματος είναι οι βραδινές.

Το γρασίδι κουρεύεται πιο συχνά, αλλά όχι πολύ βαθιά. Και καθαρίζονται οι τριανταφυλλιές από τα ώριμα τριαντάφυλλα.

Η γαρδένια πρέπει να τοποθετηθεί σε δροσερό και ελαφρώς σκιερό. Μπορεί να ποτίζεται συχνά, αλλά χρειάζεται καλή αποστράγγιση. Επίσης πρέπει να την λιπάνουμε με θειική αμμωνία.

Συνεχίζονται πιο έντονα οι ψεκασμοί για έντομα και μύκητες.

ΙΟΥΝΙΟΣ:
Παρουσιάζεται χλώρωση η οποία προέρχεται είτε από έλλειψη σιδήρου είτε από υπερβολικό νερό στη ρίζα του φυτού. Υπάρχουν στο εμπόριο χουμικά οξέα (υγρό) που βοηθούν τα φυτά.

Λιπαίνονται οι ιβίσκοι, για να δώσουν πλούσια άνθη και ψεκάζονται με εντομοκτόνα για καταπολέμηση των αφίδων.

Γίνονται ψεκασμοί στο κλίμα για βοτρίτιδα, στάκτη, ευδεμίδα.

Το γρασίδι λιπαίνεται με αζωτούχο λίπασμα. Το κούρεμά του δεν πρέπει να είναι αυστηρό. Εμφανίζεται το σιριβίδι, το οποίο αντιμετωπίζεται με πυρεθροειδή φάρμακα.

Η γαρδένια χρειάζεται δροσιά και υγρασία στην ατμόσφαιρα, γι' αυτό ψεκάζεται με καθαρό νερό. Δεν της αλλάζουμε θέση αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Γενικά παρουσιάζονται διάφορα έντομα που βοηθούν στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών. Πρέπει να γίνονται τα κατάλληλα ψεκάσματα.

ΙΟΥΛΙΟΣ:
Τα φυτά ταλαιπωρούνται από τις ψηλές θερμοκρασίες γι' αυτό και τους καλοκαιρινούς μήνες σταματούν την ανάπτυξή τους.

Βασικές εργασίες είναι τα ορθά ποτίσματα και οι κανονικοί ψεκασμοί εναντίον ασθενειών διαφόρων εντόμων και ακάραιων. Τόσο σ' αυτό το μήνα όσο και τον επόμενο, αποφεύγονται τα κλαδέματα και οι λιπάνσεις.

 


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ:
Το Γρασίδι χρειάζεται πότισμα και ψέκασμα εναντίον του σιριβιδιού το οποίο εμφανίζεται έντονα τους μήνες αυτούς.

Οι τριανταφυλλιές δε χρειάζονται πολύ συχνά ποτίσματα, διότι τότε θα κάνουν χλωρωτικούς μικρούς βλαστούς. Προς το τέλος Σεπτέμβρη τις λιπαίνουμε με σύνθετο πλήρες λίπασμα, στο οποίο να υπερτερεί το άζωτο.

Τα χρυσάνθεμα άρχισαν να μπουμπουκιάζουν, αλλά να γεμίζουν και αφίδες γι'αυτό είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ:
Είναι ο κατάλληλος καιρός για φύτεμα των χειμερινών εποχιακών που θα ανθίσουν τον Δεκέμβρη-Γενάρη. Επίσης φυτεύονται οι Βολβοί, τα εποχιακά της Άνοιξης και τα λαχανικά.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ:
Αρχίζουν να ανθίζουν τα χρυσάνθεμα. Χρειάζονται ψέκασμα για τις αφίδες και δολώματα για τα σαλιγκάρια.

Συνεχίζεται η φύτευση των λαχανικών. Ο Οκτώβρης και ο Νιόβρης είναι οι μήνες ψεκασμού των πευκοειδών για καταπολέμηση της πιτιοκάμπης.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ:
Μπορούν να φυτευτούν τα πολυετή φυτά.


ΠΗΓΗ: http://www.cceaa.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.