Header pic

Pic

Προστατέψτε το Wi-Fi σας!


Μην αφήνετε τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται ελεύθερα τη σύνδεσή σας!
Είναι μια από τις νέες «μάστιγες» που έφερε μαζί της η εξάπλωση του Διαδικτύου... οι ενσύρματες (Ethernet) συνδέσεις ξεπεράστηκαν γρήγορα μόλις τα ασύρματα modems/routers βρέθηκαν σε οικονομικές τιμές και οι πάροχοι άρχισαν να τα δίνουν σαν δωρεάν εξοπλισμό μαζί με τα πακέτα τους. Ένα μεγάλο ποσοστό των routers που βρίσκονται στα σπίτια των Ελλήνων χρηστών είναι ασύρματα και δίνουν σήμα σε οποιαδήποτε συσκευή υπάρχει γύρω τους: Laptops,tablets, smartphones, ακόμα και τηλεοράσεις.
Μας έλυσαν τα χέρια και έκαναν τη σύνδεση στο Internet πολύ ευκολότερη, όμως δεν είναι όλα ρόδινα εδώ...
Το πρόβλημα έγκειται στην εμβέλεια του σήματος ενός ασύρματου router, που συχνά ξεπερνά τα όρια των τοίχων ή της αυλής του σπιτιού μας. Έτσι, κάποιος περαστικός ή ο γείτονας μπορούν να «συλλάβουν» το σήμα του και με τις κατάλληλες μεθόδους να συνδεθούν σε αυτό. Στην καλύτερη περίπτωση απλώς θα «κλέβουν» ταχύτητα από τη σύνδεσή μας, χωρίς φυσικά να πληρώνουν ούτε ευρώ, ενώ στη χειρότερη, αν έχουν αρκετές γνώσεις και ικανότητες αλλά και τη διάθεση να μας βλάψουν, μπορούν να παρακολουθούν τις online κινήσεις μας, ακόμα και να τροποποιήσουν ρυθμίσεις και αρχεία μέσα στον υπολογιστή μας! Για το λόγο αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε το Wi-Fi μας όσο το δυνατόν περισσότερο «ασφαλισμένο», αποθαρρύνοντας, έστω, όποιον αποπειραθεί να κάνει μια online «διάρρηξη».
Ιδού μερικά χρήσιμα tips για να μην είστε απροστάτευτοι και δη εν αγνοία σας.
wi-fi, wifi, wifi συνδεση, wifi σπασιμο κωδικου, συνθηματικο wifi, ασφαλεια wifi, προστασια wifi, πως να προστατευσω το wifi, πως να κλειδωσω το wifi, πως να κλειδωσω το wifi thomson, πως μπορω να ξεκλειδωσω wifi

-Αλλάξτε τους default κωδικούς του Wi-Fi αλλά και του μενού του router

Αυτονόητο θεωρείται πως το Wi-Fi σας πρέπει να έχει κάποιο κωδικό που μόνο εσείς γνωρίζετε. Οι περισσότερες συσκευές έρχονται έτοιμες με κάποιο κωδικό, μπορεί όμως και να μην έχουν κάποιον αρχικά. Όπως και να έχει, καλό θα ήταν να ορίσετε το δικό σας κωδικό, ο οποίος να είναι διαφορετικός από τον προεπιλεγμένο (αυτόν που αναγράφεται στο αυτοκόλλητο κάτω από τη συσκευή ή μέσα στο εγχειρίδιό της). Αυτό διότι ο επίδοξος hacker μπορεί σχετικά εύκολα να ανακαλύψει τον προεπιλεγμένο κωδικό ενός router, με τα αντίστοιχα εργαλεία. Ο κωδικός που θα ορίσετε καλό θα είναι να περιέχει αριθμητικά ψηφιά και χαρακτήρες, ενώ όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο το καλύτερο. Αν μπορείτε να έχετε κωδικό και με πάνω από 14 χαρακτήρες χωρίς να τον ξεχνάτε, κάντε το! Ένα μακροσκελές password είναι δυσκολότερο να «σπαστεί» και απαιτούνται αρκετές ώρες για να επιτευχθεί αυτό, κάτι που ίσως αποθαρρύνει το hacker.
wi-fi, wifi, wifi συνδεση, wifi σπασιμο κωδικου, συνθηματικο wifi, ασφαλεια wifi, προστασια wifi, πως να προστατευσω το wifi, πως να κλειδωσω το wifi, πως να κλειδωσω το wifi thomson, πως μπορω να ξεκλειδωσω wifi
Εκτός του κωδικού του Wi-Fi, είναι σοφή επιλογή να αλλάξετε και τον default κωδικό του router. Οι περισσότερες συσκευές τις αγοράς έρχονται με δεδομένα usernames και passwords για να κάνετε login στο μενού τους, όπως π.χ. “admin” για username και “password” για κωδικό, ή κάτι αντίστοιχο, που όμως ο καθένας μπορεί να βρεί με μια αναζήτηση στο Internet, αν γνωρίζει το μοντέλο του router σας. Aν δε τα αλλάξετε, τότε οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει login στο router σας και να αλλάξει κωδικούς, ρυθμίσεις και ό,τι άλλο θέλει. Όλα φτιάχνονται με ένα απλό reset του router φυσικά, αλλά γιατί να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία;
Τέλος, μη ξεχνάτε το είδος του encryption που θα χρησιμοποιήσετε στον κωδικό σας. Μεταξύ των διαθέσιμων, η καλύτερη επιλογή είναι το WPA2 encryption, ενώ το WEP είναι αρκετά ξεπερασμένο και «σπάει» πανεύκολα πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.