Header pic

Pic

Σε ισχύ ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων

Με τροποποιήσεις που εξασφαλίζουν τον σεβασμό στην "αρνητική δήλωση" κάθε πολίτη τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων. Διαβάστε τι προβλέπει


Από σήμερα 1η Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ ο νόμος, που προβλέπει αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες και ο οποίος είχε προκαλέσει την αντίδραση της εκκλησίας.


Ουσιαστικά, σε περίπτωση που ο αποθανών δεν είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να γίνει δότης, θα μπορεί να γίνει αφαίρεση οργάνων.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι "η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του".

Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ότι:

*Αν ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.

*Η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.

*Σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση, είτε όχι.

Μέσω της δυνατότητας "αρνητικής δήλωσης", διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση, κάτι που άλλωστε δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.