Header pic

Pic

Τα περιζήτητα επαγγέλματα έως το 2020

Πωλητές, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, χειριστές μηχανών και συναρμολογητές εργαλείων. Αυτά θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος που υποδεικνύει το... 

...Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι καθώς και τα συναφή, με αυτές τις ειδικότητες, επαγγέλματα φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις τάσεις που προβλέπει πως θα έχουν διαμορφωθεί το 2020 στην Ελλάδα.

Μια δεύτερη ομάδα επαγγελμάτων που φαίνεται να επιβιώνουν το 2020 με θετικό πρόσημο (3,6%), αλλά ταυτοχρόνως και με μεγάλη οπισθοχώρηση σε σύγκριση με την εκτίναξη του 38% που παρουσίασαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είναι οι θέσεις που δεν απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο σύνολο της Ε.Ε..

Επίσης, τα επαγγέλματα τεχνικών και τεχνολόγων ναι μεν θα αυξηθούν το 2020, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Κέντρο, κατά 17,7%, αλλά η άνοδος αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτε την έκρηξη που παρουσίασαν κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010, όταν η αύξησή τους ήταν της τάξεως του 51,3%.

Οι ειδικότητες στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να έχουν αύξηση 3,6% από σήμερα έως το 2020 (έναντι επέκτασης 25,2% τη χρονική περίοδο 2000-2010). Στο 0,9% προβλέπεται να ανέλθει η αύξηση των χειριστών μηχανημάτων (έναντι αύξηση 3,5% κατά την πρώτη δεκαετία).

Μεγάλη υποχώρηση περιμένει τα ανώτερα και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων (-10,7% μέχρι το 2020 έναντι 12,5% της περιόδου 2000-2010), τους ελεύθερους επαγγελματίες (-6,3% έναντι προηγούμενης αύξησης 33,1%), ενώ θα συνεχιστεί η απαξίωση επαγγελμάτων τα οποία είναι συνδεδεμένα με χειροτεχνίες, αλλά και με την εξειδικευμένη απασχόληση στην αγροτική οικονομία και την αλιεία.






ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.