Header pic

Pic

Η Διαφρορά και η Ελλάδα - Παγκόσμιος χάρτης!!! τι άλλο θα βγάλουμε;;

Ως χώρα «υψηλού κινδύνου» διαφθοράς στον αμυντικό τομέα χαρακτηρίζεται η Ελλάδα σε έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας αμυντικής πολιτικής σε 82 χώρες. (KWR: Τι άλλο άρθρο θα βγάλουμε, τι για να μας πείσουν, αφού τα ξέρουμε, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει, το να κλέβεις από το κράτος είναι το να κλέβεις από εμένα, αφού ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ)

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το παγκόσμιο κόστος της διαφθοράς στον αμυντικό τομέα ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια ετησίως. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις βασίζονται σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας αμυντικής πολιτικής σε 82 χώρες, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, «τα 2/3 (85%) των κοινοβουλίων και της νομοθετικής εξουσίας παγκοσμίως αποτυγχάνουν να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα υπουργεία Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις», ενώ «70% των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων το 2012 αφήνουν ανοικτή την πόρτα στη διαφθορά».

Στην έκθεση, μόνον τέσσερις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο) θεωρούνται «πρωτοπόρες» και με «πολύ χαμηλά επίπεδα κινδύνου διαφθοράς», ενώ υπάρχουν δώδεκα κράτη, στα οποία εντοπίζεται περιορισμένος κίνδυνος διαφθοράς, λόγω του αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι: ΗΠΑ, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Κολομβία, Νότια Κορέα Σουηδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Πολωνία, Σλοβακία, Ταϊβάν.

Σε «πολύ υψηλό κίνδυνο» είναι εκτεθειμένες 21 χώρες (Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Ιορδανία κ.λπ.) Δέκα τέσσερις χώρες αξιολογούνται σε «μεσαίο κίνδυνο» με ανάμεσά τους οι: Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος.

Η Ελλάδα μαζί με άλλες 16 χώρες (Γεωργία, Τουρκία, Ρωσία, Σερβία, Τανζανία, Γκάνα, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Καζακστάν, Κένυα, Λίβανος, Νεπάλ, Ουγκάντα, Φιλιπππίνες, Κουβέιτ), υπάγονται στην κατηγορία των κρατών «υψηλού κινδύνου».

Δέκα τέσσερις χώρες βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης της έκθεσης, διότι, όπως υποστηρίζεται, είναι σε «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω ελλιπούς εποπτείας της άμυνας και νομοθεσίας.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «στον τομέα εξοπλισμών, που χαρακτηρίζεται από συμβάσεις πολύ μεγάλης αξίας και απόρρητα στοιχεία, η Βουλή και η νομοθετική εξουσία μπορούν να εμποδίσουν τον κίνδυνο της διαφθοράς, θεσπίζοντας νόμους κατά της διαφθοράς, εγείροντας ζητήματα διαφθοράς στην άμυνα σε επίπεδο εθνικής διαβούλευσης, και ασκώντας εποπτικούς ελέγχους».

Η Διεθνής Διαφάνεια κάνει έκκληση για διακομματικές επιτροπές και ομάδες εξωτερικών εμπειρογνωμόνων για να ενισχύσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.