Header pic

Pic

Γνωρίστε τον Ιωάννη Πετρόπουλο, τον συμπατριώτη μας, τον Καρακοβουνίτη

Ψάχνοντας στο Ιντερνετ για το χωριό μας, βρίσκουμε άξιους ανθρώπους που θα πρέπει σα χωριό και σαν κοινωνία να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε το έργο τους. Ένας Καρακοβουνίτης είναι και ο Ιωάννης Πετρόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Harvard στην Ελλάδα (CHS-GR).

Κατάγεται από το Κορακοβούνιο (Καρακοβούνι) της Κυνουρίας. Σπούδασε στις ΗΠΑ (πρώτο πτυχίο: Κλασική Φιλολογία στο Παν/μιο Harvard) και στη Μεγάλη Βρετανία (διδακτορικό δίπλωμα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Παν/μιο της Οξφόρδης, στο Lincoln College, 1989).

Δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Παν/μιο της Οξφόρδης και εν συνεχεία, από το 1991 στο Παν/μιο Κρήτης (στα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας) και στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης (στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας και από το 2006 στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, όπου υπηρετεί ως Τακτικός Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας).

Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά παν/μια στην Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ (Σορβόννη, Harvard, Stanford, University of California-Santa Cruz, Vanderbilt, κ.ά.).

Από το 2008 είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Harvard το οποίο εδρεύει στο Ναύπλιον.

Έχει λάβει πολλές υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, τα Παν/μια Harvard και Οξφόρδης, τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, το Hellenic Foundation της Μεγάλης Βρετανίας και τη Νομαρχία Αργολίδος. Πέρυσι το βιβλίο του για την ενηλικίωση του Τηλέμαχου στην Οδύσσεια, Kleos in a minor key, The Homeric Education of a Little Prince, το οποίο εξεδόθη από το Παν/μιο του Harvard, απέσπασε το βραβείο Georges Florovsky στις ΗΠΑ.

Έχει εκτενές και ποικίλο συγγραφικό και εκδοτικό έργο το οποίο αφορά κυρίως την αρχαία ελληνική γραμματεία και κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.