Header pic

Pic

Απολογισμός δράσεων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού για το 2013.

Πλούσιες και ποικίλες ήταν οι δράσεις του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης για το 2013.
 Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρνωνα, το Τμήμα Πληροφόρησης σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα τμήματα του Φορέα Διαχείρισης, διοργάνωσε δράσεις που αφορούσαν στην περιβαλλοντική ενημέρωση σχολικών μονάδων, ξεναγήσεις στα τρία (3) Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα.
Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών απεστάλησαν επιστολές σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός της Προστατευόμενης Περιοχής (Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας) μαζί με την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για την πραγματοποίηση επισκέψεων στα Κέντρα Ενημέρωσης και στις Περιοχές Απολύτου Προστασίας στον Πάρνωνα. Επίσης στάλθηκαν ενημερωτικές επιστολές σε σχολικές μονάδες των νομών Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας. Σκοπός των επιστολών είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για τα αξιόλογα οικολογικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής, για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του Πάρνωνα καθώς και για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή. Μέσα στο 2013 το Τμήμα Πληροφόρησης επισκέφθηκε 32 σχολικές μονάδες εντός και πλησίον της προστατευόμενης περιοχής και ενημέρωσε πάνω από 1600 μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των ξεναγήσεων από το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα που πραγματοποιήθηκε τόσο σε οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες. Την χρονιά που πέρασε, τα τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (Άστρους, Αγίου Πέτρου, Καστάνιτσας) μαζί με τις Περιοχές Απολύτου Προστασίας του Υγρότοπου Μουστού και του Δάσους της Μαλεβής, δέχθηκαν συνολικά πάνω από 3700 επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.
Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης διοργάνωσε και συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρνωνα όπως:
• Εκδήλωση απελευθέρωσης - επανένταξης ενός τσακαλιού και τριών γερακίνων στη φύση, στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού.
• Συμμετοχή στην Γιορτή του Δάσους και στην Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας με περιβαλλοντικές δραστηριότητες και ενημερώσεις στο ΚΠΕ Καστάνιτσας.
• Συμμετοχή με περιβαλλοντική ενημέρωση στην 2η ετήσια εκδήλωση «Συμπολιτεία του Πάρνωνα» στην Καστάνιτσα Αρκαδίας.
• Διοργάνωση εθελοντικών καθαρισμών σε Αρκαδία και Λακωνία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2013».
• Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας καθαρισμό του Υγροτόπου Μουστού με αφορμή την Παγκόσμια Εθελοντική Καμπάνια «Let's Do It - Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα».
• Συμμετοχή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ζαφείρη στο Άστρος Κυνουρίας με θέμα «Δάσος».
• Συμμετοχή στη διοργάνωση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για την ομάδα κατηχητικού του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Άστρους.
• Διοργάνωση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για παιδιά στα Τζίτζινα Λακωνίας.
• Επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, Γης, Νερού, Χελώνας και Βουνού.
• Διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό, γνωριμίας και παρατήρησης άγριας ορνιθοπανίδας στον Υγρότοπο Μουστού.
• Συμμετοχή σε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Σωματείου Επαγγελματιών Άστρους « Ο Καρυτσιώτης».
• Συμμετοχή του προσωπικού σε συνέδρια, ημερίδες και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Ο Φορέας Διαχείρισης στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων που αναπτύσσει, και μέσω του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέα Γενιά σε Δράση και πιο συγκεκριμένα για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, έλαβε πιστοποίηση για την υποδοχή και τον συντονισμό νέων εθελοντών από το εξωτερικό. Πρόκειται άμεσα να υλοποιήσει το σχέδιο «Διατήρηση, ενημέρωση και παρακολούθηση στην προστατευόμενη περιοχή Πάρνωνα - Μουστού», που αφορά στην υποδοχή εθελοντών από το εξωτερικό, οι οποίοι θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στον τομέα του περιβάλλοντος, εντός του έτους 2014.
Επίσης, ολοκληρώθηκε η εγγραφή του στον κόμβο πρακτικής άσκησης ΑΤΛΑΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας. Μέσω την εγγραφής αυτής βεβαιώθηκε ότι ο φορέας μπορεί να συμμετέχει πλέον στο «Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ» ως Φορέας Υποδοχής.
Παράλληλα το Τμήμα Πληροφόρησης πραγματοποιεί συνεχή ενημέρωση του δικτυακού τόπου του Φορέα Διαχείρισης, www.fdparnonas.gr με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό, καθώς επίσης στην σελίδα του στο Youtube, στο Vimeo και στο Facebook με όλες τις δράσεις του Φορέα, συνοδευόμενες από φωτογραφίες και βίντεο όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Πάρνωνα.
Στοχεύοντας στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού, στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των μοναδικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της Προστατευόμενης Περιοχής του Πάρνωνα, ο Φορέας Διαχείρισης προγραμματίζει ανάλογες δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στο 2014.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.