Header pic

Pic

Ζωή μετά τον θάνατο - Κλινικά νεκροί ασθενείς που επανήλθαν

Φαίνεται πως οι επιστήμονες έχουν πλέον στη διάθεσή τους βάσιμα στοιχεία ότι υπάρχει ζωή -ή έστω συνείδηση- μετά θάνατον, και συνεπώς τη βάση για περαιτέρω διερεύνηση του κατεξοχήν μυστηρίου της ύπαρξης.

Στη μεγαλύτερη σχετική έρευνα που έγινε ποτέ, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, καταδεικνύεται ότι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί κλινικά νεκροί και επανήλθαν στη ζωή μπόρεσαν να ανακαλέσουν πρωτόγνωρες για αυτούς εμπειρίες, αλλά και μνήμες -ακόμα και λεπτομέρειες- από το περιβάλλον τους, ενώ ένα ποσοστό τους ανέφερε ότι χωρίστηκαν από το σώμα τους και έτσι είχαν «οπτική» και «συνείδηση» όλων όσων συνέβαιναν γύρω από το... διαπιστωμένα νεκρό κορμί τους!

Ερευνητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «AWARE» («AWAreness during REsuscitation» - «Συναίσθηση κατά την ανάνηψη») δημοσίευσαν σε επιστημονικό περιοδικό το πόρισμα ότι το 40% των ανθρώπων που επανήλθαν στη ζωή ύστερα από κλινικό θάνατο περιέγραψαν μιας μορφής συνειδητότητα πριν αρχίσει η καρδιά τους να χτυπάει ξανά.

Η έρευνα διήρκεσε για τέσσερα χρόνια και περιλάμβανε στοιχεία και περιπτώσεις από 15 νοσοκομεία στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Αυστρία, και περισσότερες από 2.060 περιπτώσεις καρδιοπαθών.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

- Οι εντυπώσεις -ή οι εμπειρίες- που σχετίζονται με τον θάνατο έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος... θεματολογίας και εικόνων από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

-Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μνήμες της οπτικής συνειδητότητας των κλινικά νεκρών («εξωσωματική εμπειρία») ταυτίζονται με πραγματικά γεγονότα.

-Ένα μεγάλο ποσοστό κλινικά νεκρών που επανήλθαν στη ζωή έζησαν όντως διάφορες επιθανάτιες εμπειρίες, δεν μπορούν όμως να τις ανακαλέσουν λόγω βλάβης του εγκεφάλου ή χρήσης φαρμάκων που χορηγήθηκαν για την επαναφορά τους.

-Απαιτείται επέκταση των ερευνών, καθώς τα μέχρι στιγμής επιστημονικά πορίσματα κρίνονται ως ανεπαρκή.
 
Ο συντονιστής της έρευνας Dr. Sam Parnia, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξήγησε: «Ξέρουμε ότι το μυαλό δεν λειτουργεί όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπάει. Αλλά στις περιπτώσεις που εξετάσαμε η συνειδητότητα συνέχισε να υπάρχει μέχρι και 3 λεπτά μετά τη στιγμή που η καρδιά σταμάτησε να χτυπάει, παρότι ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί 20-30 δευτερόλεπτα μετά την παύση της καρδιάς. Αυτό είναι παράδοξο».



Η ομάδα του Dr. Parnia εξέτασε 330 ασθενείς που επιβίωσαν από καρδιακό επεισόδιο, εκ των των οποίων οι 140 δέχτηκαν να αφηγηθούν την εμπειρία τους. Από αυτούς, το 39% διατηρούσε αναμνήσεις. «Ένας ασθενής περιέγραψε με ακρίβεια τι συνέβαινε στο δωμάτιο την ώρα που οι γιατροί προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ανακάλεσε δύο ήχους που κάνει το μηχάνημα κάθε τρία λεπτά - έτσι υπολογίσαμε τον χρόνο που διήρκεσε η εμπειρία του. Ό,τι μας περιέγραψε συνέβη έτσι ακριβώς» σχολιάζει ο καθηγητής. «Αυτό είναι συγκλονιστικό, καθώς μέχρι τώρα θεωρούσαμε τις επιθανάτιες εμπειρίες παραισθήσεις που συμβαίνουν είτε προτού σταματήσει η καρδιά είτε μετά την επαναφορά του παλμού της. Τώρα όμως έχουμε περιγραφή γεγονότων ενώ η καρδιά δεν λειτουργεί».
 
 
 Αναλυτικά, το 46% των ασθενών έζησε μια ευρεία γκάμα από πνευματικές εμπειρίες αλλά και αναμνήσεις, και το 15% βίωσε εξωσωματική εμπειρία (ένιωσε δηλαδή το σώμα του να χωρίζεται από το μυαλό, απέκτησε μια άλλη οπτική και παρατηρούσε τα τεκταινόμενα από ψηλά) κατά την οποία είχε πλήρη συνείδηση.

Από τις μνήμες που ανακάλεσαν οι ασθενείς, οι πιο κοινές ήταν το αίσθημα του φόβου, της βίας και μιας αίσθησης καταδίωξης, ενώ άλλοι περιέγραψαν όμορφες μεταθανάτιες εικόνες, της οικογένειάς τους, ζώων και ενός λαμπρού φωτός.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το βασικότερο πόρισμα της μελέτης είναι ότι αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί. «Υπάρχουν εκατομμύρια μαρτυρίες για μεταθανάτιες εμπειρίες, όμως τα επιστημονικά στοιχεία και οι έρευνες είναι πολύ θολά ως τώρα» εξηγεί ο Dr. Parnia. «Θα πρέπει η έρευνα να συνεχιστεί, χωρίς προκαταλήψεις»...

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης / zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.