Header pic

Pic

Κάνετε το κινητό σας (Android mobile) πιο γρήγορο - 11 τρόποι

Τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ταχύτητα του κινητού μας, με πολλά κολλήματα, μη ανταπόκριση της οθόνης και των πατημάτων και υπερβολική "διαρροή" μπαταρίας. Το Korakovouni WebRadio (KWR) σας προτείνει 11 τρόπους να κάνετε το Android σας πιο γρήγορο, άμεσα.



Πριν σας δώσουμε τους τρόπους, θέλουμε να καταρρίψουμε έναν μύθο, αυτόν που λέει, πως το κινητό πάλιωσε και δεν πάει γρήγορα όπως πριν. 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος, το κινητό σας δεν το πήρατε μωρό και τώρα γέρασε. Αυτό που άλλαξε είναι οι απαιτήσεις των εφαρμογών για περισσότερο χώρο και περισσότερη μνήμη. 

Πώς όμως θα βελτιώσουμε την απόδοση του κινητού μας, αφού οι απαιτήσεις έγιναν περισσότερες; Ας ξεκινήσουμε...

1. Κάνουμε όλες τις αναβαθμίσεις των εφαρμογών που έχουμε καθώς και του λογισμικού του κινητού.


Όταν το κινητό μας ζητάει να αναβαθμίσει κάποιες εφαρμογές, είναι λάθος εμείς επειδή βαριόμαστε να πατάμε άρνηση. Δεν πρόκειται να μας ζητήσει να σκάψουμε, απλά ένα κλικ στο "Αποδέχομαι" και τελειώσαμε. Αν πάλι, για κάποιο λόγο έχουμε κλείσει επίτηδες ή κατά λάθος τις αυτόματες αναβαθμίσεις, μπορούμε και πάλι να αναβαθμίσουμε το κινητό μας. Πολύ απλά και σύντομα επιλέγουμε στο μενού το "Play Store" κι έπειτα στην οθόνη που θα μας εμφανίσει, φέρνουμε το δάκτυλό μας από αριστερά δεξιά, επιλέγουμε "Οι εφαρμογές μου" και κάνουμε "Ενημέρωση".

2. Καθαρισμός αρχικής οθόνης


Η χρήση κινούμενων wallpapers (φόντων εργασίας) είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας καθυστέρησης του κινητού μας καθώς και κατανάλωσης μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε απλές στατικές εικόνες για φόντο. Θα δείτε τεράστια διαφορά. Ακόμα αν τρέχετε πολλές εφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας (αρχική οθόνη) όπως Καιρός, Ρολόι, Facebook, Apollo κτλ. προσπαθήστε να κρατήσετε αυτές που πραγματικά έχετε ανάγκη και καταργείτε τις υπόλοιπες. Με την πίεση του πλήκτρου να ανοίξετε το κινητό, ο επεξεργαστής σας καταναλώνει πολλούς πόρους για να τρέξει και τις εφαρμογές της αρχικής οθόνης, δημιουργώντας κολλήματα και καθυστερήσεις στο κινητό σας.

3. Καταργήστε ή απενεργοποιήστε τις εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε


Έχετε κατεβάσει από το "Play Store" πολλές εφαρμογές ή παιχνίδια τα οποία δε χρησιμοποιείτε. Το κινητό σας έχει πολλές εφαρμογές (εργοστασιακές) που δε χρησιμοποιείτε. Πολύ απλά καταργήστε τις εφαρμογές που δε θέλετε. Αν έχετε κάνει root το κινητό σας, μπορείτε να καταργήσετε και τις εφαρμογές που ήταν προεγκατηστημένες, οι υπόλοιποι, πολύ απλά κάνετε κλικ στις "Ρυθμίσεις ->Εφαρμογές -> Εκτελείται" και εκεί όταν βρείτε μια εφαρμογή που δε σας χρειάζεται, πολύ απλά κάνετε κλικ πάνω της και επιλέξτε "Απενεργοποίηση".

4. Κλείστε τις κινούμενες εικόνες (animations) 


Πώς θα κλείσετε τις κινούμενες εικόνες αν δεν ξέρετε που θα βρείτε τις ρυθμίσεις τους; Εμείς είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε. Επιλέξτε "Ρυθμίσεις -> Σχετικά με το τηλέφωνο και κατεβείτε στο Σύστημα βρίσκοντας το Αριθμός Έκδοσης (Build number)". Κάνετε 7 κλικ επανειλημμένα πάνω του και ένα μήνυμα πως λειτουργείτε σαν διαχειριστές θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. Πατήστε το πλήκτρο πίσω ώστε να γυρίσετε στο μενού των ρυθμίσεων και επιλέξτε "Επιλογές για προγραμματιστές (Developers options)". Στο μενού που ανοίξατε με κλικ πάνω βρείτε το "Κλίμακα κίνησης παραθύρου, Κλίμακα κίνησης μετάβασης, Κλίμακα διάρκειας Animator  (Window Animation Scale, Transition Animation Scale & Animator Duration Scale)". Κάνετε κλικ στο καθένα και ορίστε νέα τιμή στο 0.5x ή πολύ απλά κλείστε τις (off)

5. Καθαρίστε το Cache App Data (δεδομένα αποθηκευμένα στην προσωρινή μνήμη)


Σε τι χρησιμεύει η Cache Data; Χάρη στις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες εκεί, οι εφαρμογές σας ξεκινούν πιο γρήγορα. Αυτό είναι καλό, το κακό είναι να υπάρχουν πολλές άχρηστες πληροφορίες από εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε, οπότε χρειάζεται ένα καθάρισμα, έστω μια φορά τον μήνα. Για τον καθαρισμό της θα πρέπει να πάτε στις "Ρυθμίσεις -> Αποθηκευτικός χώρος (Storage)" και έπειτα κλικ στο Cached Data και Ok. Αν πάλι θέλετε να επιλέξετε ποιες πληροφορίες εφαρμογών θα απομακρύνετε, πολύ απλά πηγαίνετε στις "Ρυθμίσεις -> Εφαρμογές -> Όλα" και κάνετε κλικ στην εφαρμογή που θέλετε να καθαρίσετε. Μέσα στη σελίδα που θα σας ανοίξει κάνετε κλικ στην Εκκαθάριση των δεδομένων. Εφαρμογές σαν το Facebook καταλαμβάνουν μέχρι και 100Mb χώρου μόνο για να αποθηκεύουν σαβούρα.

6. Κλείστε ή ελαττώστε τον αυτόματο συγχρονισμό (Active Sync)


Από τις εργοστασιακές του ρυθμίσεις το κινητό σας έχει σαν ρύθμιση τον αυτόματο συγχρονισμό. Η διαδικασία αυτή είναι πολλές φορές ένας λόγος που πραγματικά σέρνεται το κινητό σας. Μειώστε ή κλείστε τον αυτόματο συγχρονισμό επιλέγοντας "Ρυθμίσεις -> Συγχρονισμός ή Λογαριασμοί (Auto-Sync) " και επιλέξτε τους λογαριασμούς. Κλείστε αυτούς που δε θέλετε να ενημερώνουν κάθε στιγμή το κινητό σας.

7. Καθαρίστε το Cache Partition 


Στον χώρο αυτό αποθηκεύονται τα προσωρινά αρχεία (είναι διαφορετικό από το cache data). Εδώ χρειάζονται παραπάνω γνώσεις για να το πραγματοποιήσετε γιατί πρέπει να μπείτε σε οθόνη recovery. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρείτε πληροφορίες ποιος είναι ο συνδυασμός των πλήκτρων όταν ανοίγετε το κινητό σας (πχ. για Samsung Galaxy S Plus • i9001 πατήστε το πλήκτρο που αυξάνει την ένταση του ήχου και το πλήκτρο Power). Όταν βρεθείτε σε recovery mode επιλέξτε Wipe Cache Partition. Χρειάζεται μια φορά τον μήνα περίπου για καλύτερες ταχύτητες του κινητού σας.

8. Δοκιμάστε να κατεβάσετε από το Play Store κάποιον άλλο εκκινητή για το κινητό σας. 


Τι είναι ο εκκινητής; Είναι η αρχική οθόνη, το μενού σας και γενικά η μορφή που έχει το κινητό σας. Για να βρείτε εκκινητές στο Play Store γράψτε στην αναζήτηση Launcher και δοκιμάστε ποιος σας κάνει καλύτερα.

9. Επιστρέψτε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις


Αν βρίσκεστε σε απόγνωση, κολλάει υπερβολικά τότε μπορείτε να επιστρέψετε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του κινητού σας, αλλά θα χάσετε (τουλάχιστον) τις πληροφορίες που έχετε αποθηκεύσει στην μνήμη του κινητού σας. Πριν το κάνετε αυτό, αποθηκεύσετε τα τηλέφωνα σας στην εξωτερική κάρτα μνήμης ή στον λογαριασμό σας στο Play Store (gmail) ώστε να μη χάσετε τις επαφές σας. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε και τα μηνύματα, κατεβάστε από το Play Store το Appbak. Έπειτα επιλέξτε "Ρυθμίσεις (μετά το backup των δεδομένων σας) -> Αντίγραφα Ασφαλείας... (BackUp and Reset) -> Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (Factory Data Reset)".

10. Υπερχρονίστε το κινητό σας (Overclocking)


Για να εξηγούμαστε, εδώ υπάρχει μεγάλο ρίσκο να κάψετε το κινητό σας ή να του προκαλέσετε μόνιμη βλάβη. Ακόμα, θα πρέπει να έχετε κάποιες γνώσεις πάνω στο Android και ειδικότερα να έχετε κάνει root το κινητό σας όπως και να έχετε κατεβάσει κάποιο πρόγραμμα (δύσκολα στο Play Store), το οποίο να σας επιτρέπει να κάνετε υπερχρόνιση. Σας προτείνουμε, για τους  rookies, να μην το τολμήσετε.

11. Εγκατάσταση μιας Custom Rom (Ειδική έκδοση λειτουργικού)


Στο πιο γνωστό σάιτ για κινητά τηλέφωνα, το xda.developers.com θα βρείτε μια τεράστια συλλογή από Roms για διάφορα κινητά καθώς και πληροφορίες για την εγκατάστασή τους. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις όπως Cyanogenmod, MIUI και άλλες, οι οποίες βασίζονται σε αυτές. Οι εκδόσεις MIUI θέλουν παραπάνω μνήμη, αλλά έχουν καλή υποστήριξη. Οι κορυφαίες Rom είναι οι Cyanogenmod αλλά πολλές φορές κάποιες εφαρμογές δεν τρέχουν σε custom rom (συνήθως το ραδιόφωνο). Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν κάνετε οποιαδήποτε εγκατάσταση.


Korakovouni WebRadio (KWR)

2 σχόλια:

  1. Θα με ενδιέφερε άρθρο σχετικά με over clocking σε κινητά και ταπλετ (Android)..
    Πολύ καλό το άρθρο αυτό, δεν τα ήξερα όλα!
    Έχω απλό ταπλετ. Το είχα δίχως κάρτα μνήμης. Έβαλα σήμερα 16 άρα + class 10 μήπως πάει καλύτερα, αλλά τπτ ακόμα και δεν έχω πολλές εφαρμογές! Ούτε βρίσκω να κάνω εργοστασιακες (wipe data...) Kit Kat 442,Alcatel one touch 😱 (gift from wind)
    Θα το ψάξω και μόνη.. Καλές γιορτές 🎄❄⛄❄⛄❄🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να μεταφέρεις τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης. Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείς να το κάνεις αυτό.... μεταφορά στην καρτα μνήμης. Αν χρειαστείς βοήθεια, απλά στείλε μας ένα e-mail στο korakvouniwr@gmail.com και θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.