Header pic

Pic

Από τα Windows στο Linux. Ποιες είναι οι κορυφαίες εκδόσεις;

Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που βαρέθηκαν τα Windows, τους φαίνονται αργά και ειδικά η έκδοση 8 (κάτι παλεύεται με την 8.1) θέλουν να αλλάξουν λειτουργικό και η πρώτη επιλογή, όπως πάντα είναι τα Linux.



Τo λειτουργικό σύστημα Linux ή καλύτερα GNU/Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του Unix, αλλά όλος ο πηγαίος κώδικας του έχει γραφτεί από την αρχή ως ελεύθερο λογισμικό υπό την ελεύθερη άδεια χρήσης GNU General Public License.

Το Linux μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε μεγάλη ποικιλία υπολογιστικών συστημάτων, από μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα μέχρι μεγάλα υπολογιστικά συστήματα και υπερυπολογιστές. 
Τον Ιούνιο του 2014, 97% των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών χρησιμοποιούν κάποια διανομή Linux. 
Το Linux χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διακομιστές, αφού η καταγεγραμμένη χρήση του σε αυτούς για το 2008 ανέρχεται σε 60% του συνόλου της αγοράς. Σε ότι αφορά τους προσωπικούς υπολογιστές, η δημοφηλία των λειτουργικών συστημάτων Mac OS X ή Microsoft Windows είναι υψηλότερη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Linux είναι μόλις 5%. 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος του Linux και σε προσωπικούς υπολογιστές, χάρη στην πολύ καλύτερη υποστήριξη και συμβατότητα με τα διάφορα συστήματα και υλικά υπολογιστών απ' ότι στο παρελθόν, καθώς και την αναβαθμισμένη αισθητικά και χρηστικά λειτουργικότητα των διάφορων διανομών. Επίσης διανομές Linux είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα παλαιότερα ή μικρής επεξεργαστικής ισχύς μηχανήματα (όπως netbook), καθώς συχνά έχει πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις επεξεργαστικής ισχύς, μνήμης, και αποθηκευτικού χώρου σε σχέση με άλλα λειτουργικά συστήματα.

Οι πιο δημοφιλείς διανομές GNU/Linux

1. Mint Linux

Το Linux Mint είναι η δημοφιλέστερη από τις πολλές διανομές Linux που κυκλοφορούν. Βασίζεται στη διανομή Ubuntu ή Debian testing, αναλόγως την αντίστοιχη έκδοση, και δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα, ώστε να παρέχεται καλύτερη υποστήριξη. Αναπτύχθηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη και ιδιαίτερα σε νέους χρήστες, είναι διανομή με επιφάνεια εργασίας (desktop) και μενού προγραμμάτων, αρκετά εργαλεία διαμόρφωσης, και δυνατότητα εγκατάστασης από το Διαδίκτυο. Σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην προτίμηση των χρηστών ενώ έχει περίπου τον ίδιο αριθμό χρηστών με το Ubuntu, από το όποιο φτιάχτηκε η πρώτη του έκδοση. Διατίθεται για κατέβασμα και σε ποικιλία προ-εγκαταστημένων περιβαλλόντων εργασίας.

2. Ubuntu Linux

Το Ubuntu είναι ένα ανοικτού κώδικα, ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Το όνομά του προέρχεται από την έννοια ubuntu των Ζουλού και Κόσα (Xhosa), που σημαίνει «Ανθρωπότητα». Το Ubuntu ξεκίνησε το 2004, βασισμένο στη διανομή Debian. Ο στόχος του Ubuntu είναι η παροχή ενός διαρκώς ενημερωμένου, σταθερού λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη, με ενισχυμένη έμφαση στην ευκολία χρήσης και εγκατάστασης. Το Ubuntu έχει χαρακτηριστεί ως η πιο δημοφιλής διανομή Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές, διεκδικώντας περίπου το 30% επί του συνόλου των Linux συστημάτων σύμφωνα με έρευνα του 2007.

3. Debian

Το Debian, αποτέλεσμα του Debian Project, είναι μια δημοφιλής διανομή Linux, ελεύθερο λογισμικό που αναπτύσσεται μέσω της συνεργασίας εθελοντών από όλο τον κόσμο. Βασίζεται στον πυρήνα linux και στην ομάδα βασικών εργαλείων του εγχειρήματος GNU.

Το Debian είναι γνωστό για την αφοσίωσή του στη φιλοσοφία του Unix και του ελεύθερου λογισμικού. Είναι επίσης γνωστό για το πλήθος επιλογών και δυνατοτήτων που προσφέρει: Η τρέχουσα έκδοση περιλαμβάνει πάνω από 29.000 πακέτα λογισμικού για δώδεκα αρχιτεκτονικές υπολογιστών που το φάσμα τους κυμαίνεται από αρχιτεκτονική ARM, που διαθέτουν συνήθως τα ενσωματωμένα συστήματα και αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή IBM s390 μέχρι τις πιο κοινές αρχιτεκτονικές x86 και PowerPC που υπάρχουν στους σύγχρονους προσωπικούς υπολογιστές.

4. OpenSUSE

Το openSUSE είναι μια διανομή GNU/Linux που αναπτύσσεται από το έργο openSUSE το οποίο χρηματοδοτείται από την εταιρία Novell. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα προοριζόμενο για γενικού τύπου χρήση και αποτελεί την βάση για την πολυβραβευμένη σειρά λειτουργικών συστημάτων SUSE Linux Enterprise της Novell. Μετά την αγορά της SUSE Linux τον Ιανουάριο του 2004 η Novell αποφάσισε να ανοίξει την ανάπτυξη του SUSE κάνοντας το 100% ελεύθερο λογισμικό. Το SUSE αποτελούσε και αποτελεί πάντα μια αξιόπιστη λύση για τον αρχάριο και μέσο χρήστη αλλά και για τον επαγγελματία. Χρησιμοποιεί το διαχειριστή πακέτων RPM και κυκλοφορεί σε εκδόσεις με γραφικά περιβάλλοντα χρήστη KDE, GNOME, XFCE και LXDE.

5. Fedora

Το Fedora είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές GNU/Linux. Είναι αποτέλεσμα του Fedora Project, μιας ευρείας κοινότητας εθελοντών και χρηματοδοτείται απ' τη Red Hat. Βασίζεται στον πυρήνα Linux και στο σύνολο βασικών εργαλείων του εγχειρήματος GNU. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά της διανομής είναι το ότι μια καινούργια έκδοση του Fedora βγαίνει κάθε 6 μήνες. Σπάνια καθυστερεί πολύ πέραν της ημερομηνίας στο σχέδιο κυκλοφορίας. Η προτεινόμενη μέθοδος αναβάθμισης είναι με επανεκκίνηση από CD με την καινούρια έκδοση. Το λογισμικό θα ελέγξει τους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή για παλιότερες εκδόσεις της διανομής. Αν βρεθούν παλιότερες εκδόσεις, ο χρήστης θα μπορέσει να επιλέξει εγκατάσταση εκ νέου ή αναβάθμιση. Η αναβάθμιση εκδόσεως μέσω του yum δεν συστήνεται.

6. Mageia

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010 μια ομάδα από τους πρώην εργαζόμενους της Mandriva και υποστηρικτών από την κοινότητα ανακοίνωσαν την δημιουργία fork του Mandriva Linux, μιας νέας διανομής κατευθυνόμενη από την κοινότητα με το όνομα Mageia. Ήταν η απάντηση στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όπου οι περισσότεροι από τους εργαζομένους της διανομής Mandriva απολύθηκαν, όταν στην Edge-IT (εταιρεία που άνηκε στην Mandriva) έγινε δικαστική εκκαθάριση. Η ομάδα εξηγεί ότι δεν επιθυμεί να «εξαρτάται από της οικονομικές αστάθειες και την εκάστοτε στρατηγική της εταιρείας.» Η οργάνωση Mageia θα συντονίζει και θα διαχειρίζεται την διανομή: κώδικας και φιλοξενία του λογισμικού και της διανομής, σύστημα build, marketing, την προώθηση της επικοινωνίας και τις εκδηλώσεις. Τα δεδομένα, roadmaps, designs, θα μοιράζονται και θα συζητούνται στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού. 

ακόμα... (από την wikipedia)

Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές διανομές που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Μερικές χαρακτηριστικές είναι:

  • Arch Linux: Μινιμαλιστική διανομή που διατηρείται από μια κοινότητα εθελοντών, και χρησιμοποιεί πακέτα της μορφής .tar.gz και .tar.xz. 
  • Knoppix : Live διανομή, που δεν χρειάζεται εγκατάσταση αλλά λειτουργεί απευθείας από το CD, που βασίζεται στο Debian. Πολύ χρήσιμη διανομή σε περιπτώσεις ανάκτησης δεδομένων όταν το κυρίως λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή δεν μπορεί να ξεκινήσει. Χρησιμοποιεί πακέτα deb.
  • Damn Small Linux : Ακόμα μια διανομή βασισμένη στο Knoppix Linux που καταλαμβάνει μόνο 50MB χώρου και περιλαμβάνει πλήρες σετ εφαρμογών. Λόγω της ταχύτητας της μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε παλιούς υπολογιστές. Χρησιμοποιεί πακέτα deb.
  • Slackware Linux : Η αγαπημένη διανομή αυτών που ξεκίνησαν με το Linux στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είναι η διανομή που έκανε το Linux αγαπητό στους διαχειριστές συστημάτων. Επίσης είναι η αρχαιότερη διανομή που υποστηρίζεται ακόμη αν και περιέχει σχεδόν τα λιγότερα πακέτα.
  • Redhat Linux: μία από τις πρώτες εταιρείες που αντιμετώπισαν σοβαρά το Linux. Σήμερα κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς. Διατίθεται μόνο σε εμπορική έκδοση.
  • CentOS : Διανομή στηριγμένη στον πηγαίο κώδικα του Redhat από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί όσα τμήματα το κάνουν εμπορικό. Θεωρείται ότι παρέχει 100% συμβατότητα με το Redhat.
  • Mandriva Linux: Βασισμένο στο Redhat, αλλά με ιδιαίτερα προσεγμένο γραφικό περιβάλλον. Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ως Mandrake.
  • Gentoo Linux: Διανομή που μπορεί να παραμετροποιηθεί στο έπακρο αφού όλα τα προγράμματα, αλλά και το ίδιο το λειτουργικό, μπορούν να "χτίζονται" κατά την εγκατάσταση τους. Γι' αυτό το λόγο αποτελεί μια από τις ταχύτερες διανομές.

Ελληνικές διανομές Linux

  • sxolinux:(DVD εγκατάστασης) η τελευταία έκδοση βασίζεται στο Ubuntu Lucid και περιέχει όλο το εκπαιδευτικό λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μαζί με τα βιβλία της Α’ Γυμνασίου.
  • Iloog: (Live CD) Ελληνική διανομή σε περιβάλλον Χ-Fluxbox. Aναπτύσσεται από μέλη της Ένωσης Χρηστών Λίνουξ Ιωαννίνων και προορίζεται, κυρίως, για μαθητική και επιστημονική χρήση.
  • Monomaxos: (Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης), Εξελληνισμένη διανομή βασισμένη στο Ubuntu. Η τελευταία σταθερή έκδοση είναι η 5 και υπάρχει σε τέσσερις εκδόσεις:
    Monomaxos-5
    Monomaxos office (για υπολογιστή γραφείου: σύνδεση σε τοπικό δίκτυο/σκαναρίσματα/εκτυπώσεις/αποστολή-λήψη fax/τηλεφωνία voip/internet κλπ αλλά και: desktop publishing/στατιστική/επεξεργασία φωτογραφίας/μηχανολογικό–ηλεκτρολογικό–ηλεκτρονικό σχέδιο/3D-γραφικά)
    Monomaxos LXDE (για παλιούς υπολογιστές: επεξεργαστής 1GHz / 128ΜΒ μνήμης RAM)
    Monomaxos Netbook edition (για φορητούς υπολογιστές)
  • ΖΕΥΣ: Αποτελεί κλώνο του Slackware. Η τελευταία σταθερή έκδοση Workstation είναι η 2.0.0 και για Server η 3.0.0
  • Slackel: (Live CD με δυνατότητα εγκατάστασης) Εξελληνισμένη διανομή βασισμένη στο Slackware. Η τελευταία σταθερή έκδοση είναι η 13.37
  • Knoppel: (Live CD με δυνατότητα εγκατάστασης) Εξελληνισμένη διανομή βασισμένη στο Knoppix. Η τελευταία σταθερή έκδοση είναι η 0.8 ενώ υπάρχει και η beta 0.9
  • PuppEL: (Live CD με δυνατότητα εγκατάστασης) Εξελληνισμένη διανομή βασισμένη στο Puppy Linux 4. Aναπτύσσεται από την ομάδα "Hamsters" και η τελευταία σταθερή του έκδοση είναι η 4.31.
  • Hamster Linux (Live CD)
  • Happy Linux (Live CD) Ανεξάρτητη ελληνική διανομή με στοιχεία του Puppy Linux σε περιβάλλον LXDE .
  • Oxinus: Πλήρως εξελληνισμένη διανομή του Debian σε τροποποιημένο περιβάλλον. Περιλαμβάνει πλειάδα χρήσιμων προγραμμάτων, με φυλλομετρητή τον Google Chrome για Linux. Η τελευταία του έκδοση είναι η 4.0, ενώ υπάρχει κι έκδοση Lite για παλιούς υπολογιστές και netbooks.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.