Header pic

Pic

Απάντηση Μαντά για την παραχώρηση των αιγιαλών

Ο Δήμαρχός Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ για την παραχώρηση των αιγιαλών από τους ΟΤΑ αντετίθεται στην απόφαση αυτή και εξηγεί τα προβλήγματα που προκύπτουν.


ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΑΠΟ Ο.Τ.Α.

Με την υπ’ αριθμ. 646/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε παράνομη «η συλλήβδην παραχώρηση» με Κοινή Υπουργική Απόφαση του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών στους ΟΤΑ α΄ βαθμού καθώς και η μεταβίβαση σε τρίτους εκ μέρους των ΟΤΑ του δικαιώματος απλής χρήσης.

Η απόφαση λόγω μείζονος σπουδαιότητας παραπέμφθηκεστην κρίση της επταμελούς σύνθεσης του ίδιου τμήματος.

Ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας εκφράζει την αντίθεσή του στη λογική της απόφασης του ΣτΕ, για τους παρακάτω λόγους:


Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, έχουν διαχρονικά συμβάλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων, με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, αλλά και στην εξασφάλιση για όλα τα παραπάνω ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους.
 
Για όλα τα χρόνια που ακολουθήθηκε το σημερινό καθεστώς παραχώρησης, το πρόβλημα δεν υπήρχε στους Δήμους, αλλά στις καθυστερήσεις έκδοσης των Κ.Υ.Α, και στην περιορισμένη χρονική δυνατότητα των μισθώσεων (ξεχωριστή μίσθωση για κάθε καλοκαίρι).
 
Τα γνωστά σε όλους προβλήματα αυθαιρεσιών και καταπατήσεων σε χώρους αιγιαλού που συναντούνται σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι αποτέλεσμα των παραχωρήσεων από τους δήμους, αλλά της διαχείρησης του κοινόχρηστου αιγιαλού από το κεντρικό κράτος.
 
Η χρήση των παραχωρούμενων χώρων, έχει απαραίτητα συνάφεια με πλήθος άλλων δημοτικών υπηρεσιών. Η καθαριότητα, η εξασφάληση της πρόσβασης στις παραλίες, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση, η τήρηση των υγειονομικών κανόνων, είναι ούτως ή άλλως αρμοδιότητες των δήμων. Για να ασκούνται επιμελώς, πρέπει οι δήμοι να έχουν και την αρμοδιότητα της διαχείρησης αυτών των χώρων.
 
Ιδιέταιρα και συγκεκριμένα για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, η χρήση των χώρων αιγιαλού, αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα τόσο για το Δήμο ως νομικό πρόσωπο, όσο και για την τοπική οικονομία. Η οργάνωση αυτής της οικονομικής δραστηριότητας έχει καθοριστική σημασία και είναι χρόνιο ζήτημα για εμάς.
 
Σε περιπτώσεις όπως της παραλιακής οδού Σωκράτη Καλλίτση και της Γλυφάδας – Ατσίγγανου, η συνέχεια του κοινόχρηστου χώρου του οικισμού με τον κοινόχρηστο αιγιαλό έχει δημιουργήσει σημαντικότατα πολεοδομικά ζητήματα τα οποία επιμελώς και εντός των νομμιμων πλαισίων αγωνιζόμαστε να επιλύσουμε. Οι επιπτώσεις στους επαγγελματίες και την τοπική οικονομία είναι ήδη μεγάλες. Με αυτού του είδους τις αποφάσεις, γίνονται αξεπέραστες.

Η ΚΕΔΕ μας ενημέρωσε οτι θα ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο ώστε οι δήμοι να διατηρήσουν αυτό τους το δικαίωμα.

Επίσης, μας ενημέρωσε οτι σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της έκβασης του ζητήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία ευθεία νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η χρήση και διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους.

Πιστεύουμε οτι αυτή η πρόταση είναι στην σωστή κατεύθυνση και οτι οι δήμοι, αφού έχουν γενικά την αρμοδιότητα και την ευθύνη της προστασίας των κοινόχρηστων χώρων των οικισμών, μπορούν και πρέπει να έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα και ευθύνη στην διαχείρηση των χώρων αιγιαλού εντός των ορίων τους.

Τέλος, επισημαίνουμε οτι αυτού του είδους οι αναζητήσεις αυτή τη χρονική περίοδο, σίγουρα θα δημιουργήσουν καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων για τια παραχωρήσεις των χώρων αιγιαλού. Αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

«Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτόν τόν τόπο, πρέπει να κρατάμε και να βελτιώνουμε τα καλά, και να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα. Η αναπαραγωγή παλαιών στερεοτύπων, δοκιμασμένων και αποτυχημένων, δεν οδηγεί στην πρόοδο, αλλά στον γκρεμό.»


Αστρος 30-3-2015
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.