Header pic

Pic

Τοποθέτηση κυψελών μελισσών στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα

Σύμφωνα με ανώνυμες προφορικές καταγγελίες που έχουν γνωστοποιηθεί στο Φορέα Διαχείρισης, οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση αδειών τοποθέτησης κυψελών μελισσών αρνούνται να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες σε τοποθεσίες εντός της προστατευόμενης περιοχής, με την πρόφαση πως ο Φορέας Διαχείρισης δεν επιτρέπει την τοποθέτηση τους. 

Σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
  1. Ουδέποτε έχει υποβληθεί αίτημα στο Φορέα Διαχείρισης από επαγγελματία ή ερασιτέχνη μελισσοκόμο για τοποθέτηση κυψελών σε κάποια τοποθεσία της προστατευόμενης περιοχής, ούτε έχει λάβει αίτημα γνωμοδότησης για τοποθέτηση κυψελών από κάποια υπηρεσία αρμόδια για τη χορήγηση των αδειών.
  2. Πιθανό αίτημα για την τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε κάποια τοποθεσία της προστατευόμενης περιοχής θα λάβει θετική απάντηση, καθώς σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική:Άρθρο 3 Β. Για τις περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης (ζώνες 2.Ι και 2.ΙΙ): Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται: β. Εργασίες αναβάθμισης και διατήρησης των χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος και εφόσον προβλέπονται από τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας της περιοχής. (Η τοποθέτηση κυψελών μελισσών θεωρείται εργασία συμβατή με τη διατήρηση των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος μέσω της επικονίασης των φυτικών ειδών από τις μέλισσες.) 
  3. Για τις περιοχές Προστασίας της φύσης (ζώνες 3.Ι, 3.ΙΙ, 3.ΙΙΙ, 3.ΙV, 3V, 3.V.Ι, 3.VΙΙ. 4.Ι): Επιτρέπονται υφιστάμενες δραστηριότητες που έχουν κυρίως παραδοσιακό χαρακτήρα και συγκεκριμένα η δασοπονία, η μελισσοκομία, η ελεύθερη βόσκηση και οι γεωργικές καλλιέργειες.
  4. Στις εκτάσεις εκτός των περιοχών Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, των Περιοχών Προστασίας της Φύσης, της ζώνης Προστασίας Μουστού και των περιοχών με εγκεκριμένο σχέδιο πόλης: Επιτρέπεται η άσκηση της δασοπονίας, της γεωργίας, της μελισσοκομίας, της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας.
  5. Ο Φορέας Διαχείρισης έχει καταγράψει κυψέλες σε τοποθεσίες της προστατευόμενης περιοχής -ακόμα και στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας: Υγρότοπος Μουστού- και δεν έχει, ούτε προτίθεται να προβεί σε απομάκρυνσή τους.
  6. Οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση αδειών τοποθέτησης κυψελών μελισσών στην προστατευόμενη περιοχή είναι τα Δασαρχεία Κυνουρίας και Σπάρτης.
  7. Ο Φορέας Διαχείρισης δύναται να δώσει άδεια έγκρισης τοποθέτησης κυψελών σε τοποθεσία της χωρικής αρμοδιότητάς του σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική, όμως η άδεια αυτή δεν δημιουργεί ή αναγνωρίζει δικαιώματα κυριότητας ή οποιαδήποτε άλλα εμπραγμάτου φύσεως για το χώρο στον οποίο αυτή αναφέρεται και δεν απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από την υποχρέωση να εφοδιαστεί με τις απαραίτητες άδειες ή εγκρίσεις άλλης Δημόσιας Αρχής.

Φορέας Διαχείρισης
Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.