Header pic

Pic

8 Νοεμβρίου 1948, η μελανή σελίδα της Ιστορίας του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου που γράφτηκε στο τόπο μας

Σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου 2015, συμπληρώνονται 67 χρόνια από την αποφράδα μέρα που ο Εμφύλιος Πόλεμος, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο τόπο μας.


Εισαγωγικό σημείωμα: Με τον όρο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος εννοούμε τη χρονική περίοδο ένοπλων συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, μεταξύ του Εθνικού Στρατού που ήταν υπό τον έλεγχο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης των Αθηνών και των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, υπό τον έλεγχο κύρια των κομμουνιστών. Επίσημα διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1946 έως τον Οκτώβριο του 1949 και είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Ακριβή περιγραφή του όρου -Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος- δίνει ο Θανάσης Βέγγος: «Έλληνες να ντουφεκάνε Έλληνες». Έχουν γραφεί πολλά και από τις δύο πλευρές σχετικά με τα αίτια, τις αφορμές και αυτή καθαυτή την αιματηρή αδελφοκτόνο σύγκρουση, με πολλές ανακρίβειες που δικαιολογούνται? από τα σκληρά γεγονότα που επέδρασαν καταλυτικά στη ζωή των ανθρώπων και των δύο αντιμαχομένων παρατάξεων. Εδώ δεν θα κάνουμε αποτίμηση των γεγονότων, αφήνοντας τον ιστορικό του μέλλοντος αποστασιοποιημένο και με καθαρό μυαλό να καταγράψει όσο γίνεται αντικειμενικά την θλιβερή εκείνη περίοδο.

Έκθεση γεγονότων

Τον Νοέμβρη του 1948 η εμφύλια σύγκρουση είχε φτάσει στο απόγειο με σημαντικές απώλειες και από τις δύο πλευρές, στο Παράλιο Άστρος έδρευε ο σταθμός Χωροφυλακής υποστηριζόμενος από μονάδα του Εθνικού Στρατού λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχε ο τόπος ως προς τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, το κτίριο του σταθμού Χωροφυλακής ήταν στη κεντρική πλατεία εκεί που ήταν το εστιατόριο Έλατος.

Στις 8 του Νοέμβρη μετά τα μεσάνυχτα, μονάδα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου (τμήμα Πάρνωνα) είχε καταλάβει τη περιοχή γύρω από το τωρινόμνημείο της σύγκρουσης, που βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων από τη κεντρική πλατεία του Παραλίου Άστρους, αριστερά της σημερινής επαρχιακής οδούΠαραλίου Άστρους-Άστρους. Οι αντάρτες είχαν εγκαταστήσει επίσης μία ομάδα στη περιοχή Καστράκι της Μελιγούς, που έβαλε με πολυβόλο κατά ριπάς στον αέρα, για να νομίζουν όσοι το άκουγαν ότι γινόταν μάχη στη γύρω περιοχή.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού έπεσε στη παγίδα και θέλοντας πριν ξημερώσει να πάει το γρηγορότερο στο υποτιθέμενο πεδίο σύγκρουσης, επίταξε 2 φορτηγά αυτοκίνητα των συμπατριωτών μας Ιωάννη Φούφα και Ιωάννη Αβραντίνη -οι οποίοι σημειωτέον δεν είχαν καμία συμμετοχή άμεση ή έμμεση στην εμφύλια σύρραξη- και επιβιβάζοντας τους στρατιώτες και χωροφύλακες ξεκίνησαν σε φάλαγγα για το Καστράκι που ήταν το σημείο της εικονικής μάχης. Η φάλαγγα πορευόταν ως εξής: στο πρώτο αυτοκίνητο ήταν ο Ιωάννης Φούφας με συνοδηγό τον επικεφαλής της κουστωδίας Ανθυπολοχαγό Δημήτριο Κλεισάρη* και στο δεύτερο αυτοκίνητο ήταν ο Ιωάννης Αβραντίνης με συνοδηγό τον επίσης συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Βούλγαρη (ιδιώτη).

Στο σημείο που υπάρχει το προαναφερόμενο μνημείο των πεσόντων, εγκλωβίστηκαν στην ενέδρα που είχαν στήσει οι αντάρτες, με τις πρώτες ριπές των πολυβόλων οδηγός και συνοδηγός του δεύτερου αυτοκίνητου (Ιωάννης Αβραντίνης και Κωνσταντίνος Βούλγαρης αντίστοιχα) άνοιξαν τη πόρτα του αυτοκινήτου πετάχτηκαν έξω και κρύφτηκαν στις γύρω ελιές, χάριν του νεαρού της ηλικίας σώθηκαν. Οι υπόλοιποι δεν πρόλαβαν, ο θλιβερός απολογισμός: όλοι νεκροί (14 τον αριθμό), ανάμεσα τους ο συμπατριώτης μας Ιωάννης Φούφας που κατέλειπε πίσω του πολυμελή οικογένεια ακέφαλη. Οι μετέπειτα σκηνές φρίκης και οδύνης δεν περιγράφονται, τουλάχιστον οι νυν και οι επερχόμενες γενιές να μην τύχουν παρόμοιου εμφύλιου σπαραγμού.

Πατήστε εδώ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται στο μνημείο της ζοφερής αδελφοκτόνου σύγκρουσης.

*Στο μνημείο λανθασμένα αναγράφεται Παναγιώτης.

http://astrosparalio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.