Header pic

Pic

Η επιστολή του δήμαρχου Β. Κυνουρίας κ.Μαντά για την διαχείριση σκουπιδιών

Το θέμα που κυριάρχησε και κυριαρχεί στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Κυριάρχησε με κάθε τρόπο και μέσο. Με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, με συνεχείς συνεδριάσεις οργάνων όπως ο ΦΟΔΣΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Ειδική Διυπουργική Επιτροπή, η Βουλή των Ελλήνων, ή με διάφορες πολεμικές δηλώσεις απείρου κάλλους.


Καταρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εμάς προσωπικά, αλλά και τους δημότες μας, δεν μας αγγίζουν και δεν μας εκφράζουν επίθετα όπως «σουλτάνοι» και «αλλόφρονες». Για να υπάρχουν σουλτάνοι πρέπει να υπάρχουν και «σουλτανάτα», χαρέμια και στρατοί με γιαταγάνια. Δεν υπάρχουν αυτά στην Πελοπόννησο, άρα δεν υπάρχουν και σουλτάνοι. Επίσης, το αν κάποιος ή κάποιοι έχουν σώας τας φρένας ή όχι, δεν θεωρούμε ότι μπορεί να κρίνεται από κανέναν πολιτικό, αλλά μόνο από τους Ψυχίατρους.

Ως άνθρωπος, ως επαγγελματίας και πολύ περισσότερο ως Δήμαρχος, ουδέποτε δέχθηκα να με απειλούν με στέρηση χρηματοδοτήσεων, ούτε ήμουν ποτέ διατεθειμένος να ακολουθήσω τις προτάσεις κάποιων επειδή έταζαν χρηματοδοτήσεις.

Το δημόσιο χρήμα εμείς δεν το λέμε «ευρώπουλο» ούτε «μαρουλόφυλλο», γιατί ως δημόσιο χρήμα, ανήκει σε όλους και προορίζεται για όλους.

Γι’ αυτό και δεν κατανοώ το πώς και το γιατί η διαχείριση του δημόσιου χρήματος αποτελεί προσωπική χάρη στον Δήμαρχο που θα πρέπει αυτός να ανταποδίδει. Μπορεί αργότερα να μάθω, αλλά ελπίζω όχι.

Δεν είναι αυτό το επίπεδο της συζήτησης, της αντιπαράθεσης ή της πολιτικής που αξίζει στους δημότες και δεν συμμετέχω σε αυτό, με κανέναν τρόπο.

Σε ένα εξόχως τεχνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και πραγματικό πολιτικό θέμα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, θα πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσουμε όλοι διαφορετική προσέγγιση και τακτική. Αύριο, οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου είμαστε προσκεκλημένοι του Υπουργού κ. Φλαμπουράρη και της Διυπουργικής Επιτροπής για να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση με την υποψήφια ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ γύρω από την ΣΔΙΤ.

Επειδή θεωρώ υποχρέωση μου να γνωρίζουν οι δημότες τις θέσεις, που εκφράζω στα συλλογικά όργανα και που θα εκφράσω και αύριο στη Διυπουργική Επιτροπή και έχοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα, περιγράφω τα παρακάτω:

  • Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αποδείξει, ότι οι ενέργειές της συνάδουν με τις αποφάσεις της. Από τη μία η έγκριση του ΕΣΔΑ, με τη σαφή αναφορά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σε επίπεδο και με αρμοδιότητα Δήμου ή διαδημοτικής ενότητας και από την άλλη η συνέχιση της διαπραγμάτευσης της Διυπουργικής Επιτροπής έρχονται σε ευθεία αντίθεση.
  • Πρέπει εκ προοιμίου να απαντηθεί το ερώτημα: Η όποια υπογραφή σύμβασης για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, θα έχει ή δεν θα έχει τελικά νομικά κωλύματα;
  • Ακόμα, να απαντηθεί το ερώτημα: Οι περιβαλλοντικοί όροι και η διαστασιολόγηση του έργου, που περιλαμβάνεται στο ήδη εγκεκριμένο από το ΕΛ.ΣΥΝ σχέδιο σύμβασης, επιτρέπουν αλλαγές στις μονάδες διαχείρισης; Αν δεν απαντηθούν τα δύο βασικά αυτά ερωτήματα, δεν έχει νόημα η όποια ανταλλαγή απόψεων γύρω από το ΣΔΙΤ και η όποια διαπραγμάτευση για αλλαγή του βασικού σχεδίου.
  • Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η αυριανή συνάντηση με τη Διυπουργική Επιτροπή κινείται σε θετική κατεύθυνση. Όμως, δεν μπορούν οι Δήμαρχοι να δεχθούν απλώς ανακοινώσεις του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης. Το άρθρο 23 του παράλληλου προγράμματος, που πολύ πρόσφατα ψήφισε με αυξημένη πλειοψηφία η Βουλή, σε συνδυασμό με πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ και τον ισχύοντα ΕΣΔΑ, καθιστούν σαφέστατο πλέον ότι οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να διαχειριστούν το θέμα. Ούτε η Περιφέρεια, ούτε η διυπουργική επιτροπή. 
  • Στην αυριανή συνάντηση πρέπει να δοθεί ο χρόνος και η δυνατότητα στους Δήμους να αναλύσουν τα όποια τροποποιημένα δεδομένα του ΣΔΙΤ. Να τα παραλάβουν οργανωμένα και με επίσημα έγγραφα, να τα ενσωματώσουν στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους και να αποφασίσουν επιτέλους τα Δημοτικά τους Συμβούλια στα πλαίσια έγκρισης ή και αναθεώρησης των ΤΣΧΔΑ. Να παραλάβουμε επίσης, τα στοιχεία της αρχικής σύμβασης που ποτέ έως σήμερα δεν είχαμε, ώστε να δούμε ποια είναι η βελτίωση που επιτεύχθηκε μέσω της διαπραγμάτευσης της Διυπουργικής Επιτροπής με την εταιρεία.
  • Όλες οι δράσεις που θα προβλέπονται σε όποια διαχείριση προκριθεί, θα απαιτούν μεταβατικό διάστημα μέχρι την λειτουργία τους. Είναι βέβαιο, ότι η ανάγκη της προσωρινής – μεταβατικής διαχείρισης υπάρχει και είναι σήμερα το αμεσότερο πρόβλημα των Δήμων μας. Η πλειοψηφία των Δήμων της Πελοποννήσου (όχι η Βόρεια Κυνουρία) κάνει χρήση ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ ακόμα και σήμερα.
  • Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η ανυπαρξία μεταβατικής διαχείρισης και οι προσπάθειες χωροθέτησης, αδειοδότησης και πρώτης λειτουργίας των αποκεντρωμένων μονάδων να γίνονται αντικείμενο εκβιασμού των Δημάρχων από τις αδειοδοτούσες και μη αδειοδοτούσες πολλές φορές, αρχές.
  • Απαραίτητο λοιπόν, είναι να ληφθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις για τη γρήγορη αδειοδότηση των προσωρινών – μεταβατικών διαχειρίσεων.
  • Επίσης, απαραίτητη είναι η άμεση χρηματοδότηση των Δήμων για κατασκευή ή ολοκλήρωση έργων προσωρινής – μεταβατικής διαχείρισης.
  • Πρέπει ο ΦΟΔΣΑ να ξεκινήσει το συντομότερο τη χωροθέτηση, δημιουργία και λειτουργία σε επίπεδο Φο.Δ.Σ.Α Πελοποννήσου, Χ.Υ.Τ.Υ. αποκλειστικά για το υπόλειμμα, που θα απομένει μετά την διαλογή των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την τελική επεξεργασία και το επεξεργασμένο κομπόστ (Χ.Υ.Τ.Υ. - άχρηστο υπόλειμμα σε πολύ μικρό ποσοστό επί της αρχικής ποσότητας).
  • Ο Φο.Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου πρέπει να αποκτήσει άμεσα «ισχυρή ταυτότητα» και ικανό προσωπικό (διοικητικό/επιστημονικό, τεχνικό προσωπικό).
  • Τέλος, στα πλαίσια του ΕΣΔΑ, οι Δήμοι που είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτικές συνεργασίες μέσα από τα ΤΣΧΔΑ μπορούν να αναπτύξουν τη συνδιαχείριση απορριμμάτων, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια ενότητα τόσο στο στάδιο της προσωρινής διαχείρισης όσο και της οριστικής διαχείρισης.

Στο Δήμο μας, εκτός από το εγκεκριμένο ΤΣΧΔΑ, που περιγράφει σε πλήρη συμβατότητα με τον ΕΣΔΑ τις δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων που προγραμματίζουμε, λειτουργεί ήδη η προσωρινή διαχείριση. Τα σκουπίδια μας δεν πηγαίνουν σε ΧΑΔΑ. Η διαδημοτική συνεργασία με τον γειτονικό δήμο της Νότιας Κυνουρίας έχει ωριμάσει, έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Δημάρχων και αποτυπώνεται ήδη στο υπό κατάρτιση ΤΣΧΔΑ της Νότιας Κυνουρίας. Θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και έγκριση και όλα τα στοιχεία έως σήμερα δείχνουν ότι είναι η πλέον συμφέρουσα για τους δημότες μας μέθοδος από οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη. Οι βασικές μας αρχές, που ξεκαθάρισα στα Δημοτικά συμβούλια είναι δύο:

1. Χωρίς εξαρτήσεις και προαπαιτούμενα ακολουθούμε τη μέθοδο που θα επιβαρύνει λιγότερο τους δημότες μας. Είμαστε διατεθειμένοι να αναθεωρήσουμε και θα το κάνουμε, με όποια άλλη μέθοδο δώσει οικονομικότερα αποτελέσματα αποκλειστικά για τους δημότες και κανέναν άλλο.

2. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν έχει πολιτική απόχρωση και δεν υπόκειται πολιτικούς όρους. Η εφαρμογή του ΤΣΧΔΑ της Βόρειας Κυνουρίας εξασφαλίζει την εξελικτικά οικονομικότερη, φιλικότερη προς το περιβάλλον και την κοινωνία μέθοδο, που χωρίς παρωπίδες και δεσμεύσεις θα αντικαταστήσουμε με όποια άλλη μέθοδο αποδειχθεί οικονομικότερη. Αρκεί αυτό να αποδειχθεί με ορθά, νόμιμα και περιβαλλοντικά αποδεκτά στοιχεία.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι κατά την άποψη μας ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Δήμων μας. Οι καταλογισμοί ευθυνών, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι χαρακτηρισμοί, θα αποδοθούν τελικά, αλλά μπορούν να περιμένουν. Τα σκουπίδια όμως δεν περιμένουν, γι’ αυτό πρέπει όλοι οι Δήμαρχοι αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με το θέμα, να σταθούν αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων.

Άστρος 29-02-2016

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.