Header pic

Pic

Εγκρίθηκε η Προγραμματική σύμβαση για το έργο ανάδειξης του ιστορικού ναού της Παναγίας στον Πραστό Αρκαδίας.

Την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την εκτέλεση του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του Ναού της Παναγίας στον Πραστό, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ΠΕ Αρκαδίας» ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο.
Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης αρχίζει με την ημερομηνία υπογραφής της και ορίζεται σε τριάντα δύο (32) μήνες. Στο διάστημα αυτό θα ολοκληρωθεί το Έργο και θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία από το Φορέα Υλοποίησης.

Φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Ο προϋπολογισμός του αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο: «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του Ναού της Παναγίας στον Πραστό, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Π.Ε. Αρκαδίας», θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 770.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκτέλεση εργασιών που αφορούν στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας στον Πραστό, Δ. βόρειας Κυνουρίας, o οποίος βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και κτίστηκε το 1762. Σώζεται ερειπωμένος μετά από πυρπόληση και διατηρεί μόνο τους περιμετρικούς τοίχους. Η προμελέτη και η οριστική μελέτη αποκατάστασης εκπονήθηκαν με φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού και εγκρίθηκαν με τις υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/119582/11759/980/101/4-4-2017 και υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/338338/32787/2604/607/22-12-2017 Αποφάσεις αντίστοιχα.

Για την εκτέλεση των εργασιών θα ληφθούν υπόψη τα όσα ορίζονται στις ανωτέρω εγκεκριμένες Μελέτες.

Ο Ι. Ναός προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο ως αρχαιολογικός χώρος με το Π.Δ. 19/10/1978 (ΦΕΚ 594 Δ/13-11-1978) «Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών οικισμών τινών του Κράτους και καθορισμού των όρων δομήσεως των οικοπέδων αυτών».

Η παρέμβαση κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας και με την ολοκλήρωση των εργασιών θα καταστεί επισκέψιμο και λειτουργικό ανακτώντας το μνημειακό του χαρακτήρα.

Ωφελούμενοι από το έργο είναι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.