Header pic

Pic

Συνταγή για την Κορακοβουνίτικη Πλακόπιτα όπως την καταγράψαμε από τις γιαγιάδες μας

 Η πλακόπιτα είναι ένα έδεσμα που στο Κορακοβούνι αποτελεί κομμάτι της παράδοσης του και των τραπεζιών καθώς πολυ συχνά οι νοικοκυρές την φτιάχνουν.


 Εκτός από τις Απόκριες που ο Σύλλογος την προσφέρει δωρεάν και απλόχερα έχει την τιμητική της και την 25η Μαρτίου, με συνοδεία σκορδαλιάς και μπακαλιάρου.


Μια συνταγή που έχετε από τα πολύ μακριά χρόνια της τουρκοκρατίας καθώς ήταν ένα γρήγορο «ψωμί» που μπορούσαν να το παρασκευάσουν και να το ψήσουν γρήγορα.

Η συνταγή που πάει από γενιά σε γενιά, από μάνα σε κόρη, πεθερά σε νύφη και γιαγιά σε εγγονή είναι η εξής:

Συνταγή για την Κορακοβουνίτικη πλακόπιτα όπως την έκαναν οι γιαγιάδες μας
Συνταγή για περίπου 15 πλακόπιτες


3 κιλά αλεύρι της αρεσκείας μας (εμείς στις πλακόπιτες της φωτογραφίας βάλαμε κίτρινο)
1 Κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Νερό

Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτουμε το νερό, ζυμώνουμε ώστε να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη.

Τις ψήνουμε πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα όπου από κάτω έχουμε ανάψει και καίει φωτιά μέχρι να ροδίσουν.

Στην φώτο η γιαγιά Μαριγώ Ευαγγέλου Κουρμπέλη το γένος Ιωάννη Λυτρίβη (Μέλιου) σε παλιότερη παρασκευή της Κορακοβουνίτικης Πλακόπιτας.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Από το Blogger.