Header pic

Pic

Βασική συντήρηση ποδηλάτου. Όσα πρέπει να ξέρετε

Η συντήρηση ποδηλάτων είναι ένα ευρύ θέμα, οπότε θα ξεκινήσουμε με μερικά από τα βασικά: τον καθαρισμό του ποδηλάτου σας, τις βίδες στερέωσης και τα βασικά λιπαντικά συστατικά.

Καθαρισμός του ποδηλάτου σας

Το ποδήλατό σας είναι μια συλλογή από κινούμενα μέρη. Όταν αυτά τα μέρη έρχονται σε επαφή με λάσπη, βρωμιά και διάφορα θραύσματα, η φθορά λόγω χρήσης είναι αναπόφευκτη. Αυτό επιταχύνει την επιδείνωση των τμημάτων του ποδηλάτου σας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη σας γραμμή άμυνας κατά των βλαβών είναι η σωστή υγιεινή του ποδηλάτου.

Πώς να καθαρίσει
Υπάρχουν περισσότερα πράγματα για το καθάρισμα του ποδηλάτου σας από το να το πλένει απλά κάποιος με νερό κατά καιρούς και να το αφήνει στο γκαράζ ή στο υπόγειο να στεγνώνει. Το νερό (ειδικά όταν προέρχεται από ένα εύκαμπτο σωλήνα υψηλής πίεσης) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα ευαίσθητα συστήματα του ποδηλάτου σας. Έτσι, αν το πλύνετε με νερό, κάνετέ το προσεκτικά.

Τα πιο βρώμικα εξαρτήματα του ποδηλάτου μπορούν να καθαριστούν σκουπίζοντάς τα προσεκτικά με ένα στεγνό (ή υγρό) πανί κατά καιρούς. Άλλα εξαρτήματα και συστήματα απαιτούν περιστασιακό βούρτσισμα, γυάλισμα και λάδωμα για να τα κρατήσουμε σε άριστη κατάσταση.

Πόσο συχνά να το καθαρίζεις

Ο καθαρισμός του ποδηλάτου εξαρτάται από το πώς (και πόσο συχνά)πηγαίνετε μια βόλτα. Με άλλα λόγια, αν ξοδεύετε πολύ χρόνο οδηγώντας σε υγρές, λασπώδεις συνθήκες, ή αν οδηγείτε σκληρά, γρήγορα και συχνά, καθαρίστε το ποδήλατό σας πιο συχνά.

Πολύ λίγοι ποδηλάτες καθαρίζουν τα ποδήλατά τους μετά από κάθε βόλτα. Αλλά ένα πρόγραμμα για τον απλό καθαρισμό (μία φορά το μήνα, μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, ανάλογα με το είδος της ποδηλασίας) είναι σημαντικό.

Βασικά είδη καθαρισμού 
 
Οι προμήθειες που χρειάζεστε για να καθαρίσετε το ποδήλατό σας εξαρτώνται από τη κατάσταση των εξαρτημάτων που εσείς θέλετε να καθαρίσετε. Εδώ είναι μια σύντομη λίστα των βασικών στοιχείων που καλύπτουν τις περισσότερες εργασίες καθαρισμού:

Καθαρά πανιά: Μια καλή λύση ,τόσο για γράσο, λάδι και κερί όσο και για το καθαρισμό και το στέγνωμα.

Σαπούνι: Για πλύσιμο πλαισίων. Χρησιμοποιήστε κάτι ήπιο, όπως αραιωμένο σαπούνι πιάτων ή κάποιο καθαριστικό ποδηλάτου.

Νερό: Παρά τους πιθανούς κινδύνους, το νερό εξακολουθεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο καθαρισμού. Βεβαιωθείτε ότι το νερό που χρησιμοποιείτε είναι καθαρό.

Βούρτσες: Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι από διαφορετικά μεγέθη και σχήματα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά σε μέρη όπου το απλό ξέπλυμα από μόνο του δεν μπορεί να τη πάρει. Οι παλιές οδοντόβουρτσες είναι καλές για γωνίες και σχισμές.

Διαλύτες: Θα χρειαστείτε κάποιο τύπο γενικού διαλύτη για μέρη του ποδηλάτου σας όπως η αλυσίδα. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τους παραδοσιακούς διαλύτες, όπως τη κηροζίνη και το νέφτι. Επιλέξτε ένα διαλύτη σχεδιασμένο ώστε να είναι εύκολο για το περιβάλλον. Δεν έχει σημασία τι διαλύτη χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να μάθετε πώς να το ξεφορτωθείτε κατάλληλα.

Βίδες στερέωσης ποδηλάτου

Τα ποδήλατα συγκρατούνται μεταξύ τους με δεκάδες μπουλόνια και βίδες τα οποία μπορεί να φθαρούν ή να στριφογυρίζουν χαλαρά ως αποτέλεσμα της κανονικής χρήσης. Η διατήρηση μιας βίδας είναι σημαντική, διότι η χαλάρωση (ή εσφαλμένα σφιγμένα) σε ένα από τα μέρη του ποδηλάτου μπορεί να: γίνει αιτία κακής απόδοσης, οδηγήσει σε σοβαρή φθορά και γίνει επικίνδυνο για την ασφάλεια

Να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει κάτι περισσότερο για τη διατήρηση βίδας ποδηλάτου σωστά τεντωμένης από την απλή στροφή σε κάθε παξιμάδι και τη βίδα όσο το δυνατόν σκληρότερα. Το πάνω σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο ως υπό-σύσφιξη, και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αστοχία των εξαρτημάτων ή σε επικίνδυνες καταστάσεις οδήγησης.

Για να βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατό σας έχει ρυθμιστεί σωστά, εκτελέστε συχνές επιθεωρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε τα προβλήματα πριν αυτά γίνουν σοβαρά. Επίσης, κρατήστε τα μάτια σας και τα αυτιά σας ανοιχτά για τυχόν πρόβλημα (κουδουνίστρες, τριξίματα, ταλαντεύσεις) ενώ οδηγείτε, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τα προβλήματα όταν είστε πίσω στο σπίτι.

Η επιθεώρηση προ-γύρου
Η καλύτερη άμυνα για τα χαλαρά εξαρτήματα είναι μια διεξοδική επιθεώρηση πριν από κάθε βόλτα. Η τακτική επιθεώρηση προ-γύρου θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πιθανά προβλήματα πριν εξελιχθούν σε κινδύνους για την ασφάλεια. Οι περισσότερες προσαρμογές στη επιθεώρηση προ-γύρου μπορούν να γίνουν με ένα απλό πολύ-εργαλείο ποδηλάτων.

Επίσκεψη σε καταστήματα ποδηλάτων

Μια άλλη σημαντική πτυχή στη διατήρηση του ποδηλάτου σας είναι η τακτική επίσκεψη σε κατάστημα ποδηλάτων. Αν είστε ένας κανονικός αναβάτης, φέρτε το ποδήλατό σας μέσα δύο φορές το χρόνο για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του, να αξιολογηθούν εξαρτήματα όπως ακτίνες, φέρουσες επιφάνειες, μηχανισμός αλλαγής ταχυτήτων και καλωδιακά συστήματα ώστε να ελέγχονται και να συντηρούνται τακτικά. Να θυμάστε: Υπάρχουν ορισμένα μέρη του ποδηλάτου που πρέπει πάντα να εξυπηρετούνται και να ρυθμίζονται από έμπειρους μηχανικούς.

Αποφασίζοντας τι να κάνω

Αν ανακαλύψετε χαλαρότητα ή να “παίζει” κάποιο εξάρτημα στο ποδήλατο, μπορείτε είτε να διορθώσετε το πρόβλημα μόνοι σας ή να φέρετε το ποδήλατό σας σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα ποδηλάτων. Επιλέξτε την πρώτη επιλογή μόνο αν είστε σίγουροι για την αιτία του προβλήματος και τα ακριβή βήματα που απαιτούνται για να το διορθώσετε διαφορετικά είναι καλύτερα να αφεθεί στους μηχανικούς.

Λάδωμα για το ποδήλατό σας

Κρατώντας τα μέρη του ποδηλάτου σας σωστά λαδωμένα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή απόδοσή του. Το λάδωμα προστατεύει τα κινούμενα μέρη από υπερβολική φθορά που προκαλείται από την τριβή, το “πάγωμα”, τη σκουριά και τη διάβρωση από την επίθεση εκτεθειμένων μεταλλικών εξαρτημάτων.

Να είστε προσεκτικοί, όμως. Το υπερβολικό λάδωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αποδοτικότητα και βλάβη εξαρτημάτων (περίσσεια λιπαντική ουσία προσελκύει τη βρωμιά και άλλα λειαντικά σωματίδια). Κατά γενικό κανόνα, το υπερβολικό λάδωμα θα πρέπει πάντα να σκουπίζεται προσεκτικά από το ποδήλατο.

Συμβουλή: Όταν λαδώνεται διάφορα μέρη ταυτόχρονα, να θυμάστε τη σειρά με την οποία θα ισχύουν τα λιπαντικά.Το σκούπισμα από το υπερβολικό λάδωμα με την ίδια σειρά θα δώσει στα λιπαντικά χρόνο για να ενυδατώσουν μέσα.

Επιλογές λιπαντικών

Γράσα ποδηλάτων: Αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για τη λίπανση συστημάτων (όπως εκείνα που βρίσκονται στο κεντρικό μέρος του τροχού) και για μεγάλες βίδες. Τείνουν να είναι παχύτερα από τα λάδια. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε γράσο στο σπείρωμα των αξόνων του πεντάλ πριν από την εγκατάσταση σε βραχίονες.

Λάδια ποδηλάτων: Αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το λάδωμα μπουλονιών λεπτού νήματος, σε αλυσίδες και πιο ενεργά σε κινούμενα μέρη του φρένου και σε συστήματα ντεραγιέ. Τα λάδια ποδηλάτων τείνουν να είναι λεπτότερα από τα γράσα ποδηλάτων.

Όταν λαδώνετε το ποδήλατό σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λιπαντικά που είναι κατάλληλα στις καιρικές και οδηγικές συνθήκες. Οι βροχερές περιοχές απαιτούν πιο ανθεκτικά λάδια ποδηλάτου, ενώ οι πιο ξηρές περιοχές απαιτούν ελαφρύτερα λάδια που δεν θα πάρει τόσο πολύ βρωμιά. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι οι υγρές συνθήκες απαιτούν συνήθως συχνότερες λιπάνσεις. Συμβουλευτείτε σε ένα τοπικό κατάστημα ποδηλάτων ή στο μηχανικό σας για τα λιπαντικά που ταιριάζουν με τις συνθήκες οδήγησης σας.

Τι χρειάζεται να λαδωθεί 
 
Η αλυσίδα: η αλυσίδα του ποδηλάτου σας βρίσκεται «σε κίνδυνο» όταν λαδώνεται ένα μέρος της. Θα πρέπει να τη λαδώνετε συχνά για να επιβραδύνει το ρυθμό της φθοράς της. Να είστε βέβαιος όταν αφαιρείται την αλυσίδα από το ποδήλατό σας κατά καιρούς (ανάλογα με το στυλ οδήγησης και τις συνθήκες) για να καθαριστεί επιμελώς σε ένα διαλύτη και σε εκ νέου λάδια. Όσο πιο συχνά λαδώνεται την αλυσίδας σας, τόσο λιγότερο απαραίτητα γίνεται ο καθαρισμός ποδηλάτου (και αντικατάσταση της αλυσίδας). Σε γενικές γραμμές, λαδώνετε την αλυσίδα σας κάθε φορά που παράγει ήχο ή εμφανίζεται “στεγνή”. Το λάδωμα μετά από βροχερές βόλτες θα συμβάλει στη διατήρηση της αλυσίδας σας από την οξείδωση. Λάβετε υπόψη σας ότι ο τύπος του λιπαντικού αλυσίδας (υγρό, ξηρό ή ένα λιπαντικό κερί) επηρεάζει το πόσο συχνά θα πρέπει να λαδώνετε. Αποφύγετε την υπερβολικό λάδωμα.

Φρένα και μοχλοί ντεραγιέ: Οι μοχλοί είναι ζωτικής σημασίας για το φρενάρισμα και τη μετατόπιση. Εφαρμόστε μια ή δύο σταγόνες λάδι στους άξονες και τους μοχλούς ρύθμισης κατά καιρούς για να λειτουργεί σωστά.

Φρένα και καλώδια ντεραγιέ: Αυτά τα καλώδια συνδέουν τα φρένα σας και τα ντεραγιέ στους μοχλούς για να τα ελέγχουν. Ελέγξτε τα συχνά (ιδιαίτερα σε υγρές συνθήκες) και το εκ νέου λάδωμα, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφράζει τις εντολές σας αποτελεσματικά με τις συνιστώσες ομάδες.

Φρένα και συγκρότημα ντεραγιέ: Αυτά τα συγκροτήματα αποτελούνται από έναν αριθμό μικρών κινούμενων μερών.Να παρακολουθείτε τους τροχούς και τροχαλίες, ώστε να μην δένουν ή να γίνουν άκαμπτοι. Εφαρμόστε λιπαντικό στα σημεία περιστροφής των συγκροτημάτων.

Φέροντα συστήματα: Το θέμα της συντήρησης και επισκευής για το κεντρικό μέρος του τροχού, ακουστικά και δίσκο-βραχίονες είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εισαγωγικής κλινικής συντήρησης.
 
 
ΠΗΓΗ:  http://dromeasbikes.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.Από το Blogger.