Header pic

Pic

To πρώτο τροχαίο στην Ελλάδα έγινε από έναν πρίγκηπα

Το πρώτο αυτοκινητιστικό τροχαίο και μάλιστα θανατηφόρο που έχει καταγραφεί επίσημα στην Ελλάδα, συνέβη την Κυριακή 4 Μαρτίου 1907, στις 11:30 το πρωί περίπου, στη Λεωφόρο Συγγρού μετά την Πύλη του Αδριανού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ. 
 Δράστης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας ήταν ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος Νικόλαος Σιμόπουλος. Κατά την Αστυνομία, ο υπουργός ακολουθούσε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων το αυτοκίνητο του πρίγκηπα Ανδρέα (παππού του σημερινού Καρόλου της Αγγλίας) με κοινό προορισμό το Παλαιό Φάληρο.

Στο ύψος του ΦΙΞ (πάντοτε κατά την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας), ο υπουργός προσπερνώντας το αυτοκίνητο του πρίγκηπος, παρέσυρε τη μόλις 25χρονη Ευφροσύνη Βαμβακά, μητέρα ανήλικων παιδιών περνώντας από πάνω της με το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια, πάνω από την άτυχη γυναίκα πέρασε και το αυτοκίνητο του πρίγκηπα, παρ όλο που προσπάθησε να μειώσει την ταχύτητά του.

Σημειώνουμε εδώ ότι αρκετός θόρυβος είχε δημιουργηθεί τότε για το γεγονός ότι μάλλον την άτυχη γυναίκα τη σκότωσε ο πρίγκηπας και ότι ο Σιμόπουλος απλά ανέλαβε την ευθύνη του ατυχήματος, προκειμένου να «καλύψει» τον πρίγκηπα Ανδρέα.

Ο Διοικητής της Αστυνομίας την επομένη, κάλεσε τους επτά (7) οδηγούς-κατόχους αυτοκινήτων της τότε Αθήνας και τους έκανε αυστηρότατες συστάσεις να οδηγούν με προσοχή.

Οι δε εφημερίδες της εποχής, είχαν αναγάγει σε πρώτο θέμα το τροχαίο αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Επτά αυτοκίνητα κυκλοφορούν και θρηνούμε θύματα...Φανταστείτε τι θα γίνει αν γίνουν εβδομήντα!....»
Τι έγραφε ο Τύπος της εποχής

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, «ο πρίγκηψ Ανδρέας μετά της συζύγου του Αλίκης και του Υπασπιστού του Μεταξά, οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη λεωφόρο Συγγρού για να μεταβεί στο Παλαιό Φάληρο και εκείθεν εις Πειραιά».

Ακολουθούσε το αυτοκίνητο του Νικολάου Σιμόπουλου, που τον καιρό εκείνο διατελούσε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος. Όταν τα δυο αυτοκίνητα βρίσκονταν πριν τη γέφυρα και κοντά στο Ζυθοπωλείο του "Φιξ", ο Σιμόπουλος θέλησε να προσπεράσει το αυτοκίνητο του πρίγκηπα και αύξησε την ταχύτητα του αυτοκινήτου του.

Η οδός ήταν ελεύθερη από πεζούς και το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου, αφού προσπέρασε το προπορευόμενο, κατέλαβε το δεξιό της οδού και συνέχισε να κινείται κανονικά επί της λεωφόρου.

"Ξαφνικά μία γυναίκα, ευρισκόμενη με ένα παιδί επί του πεζοδρομίου, εισήλθε επί της λεωφόρου και ευρέθη αντιμέτωπη με το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου", αναφέρουν οι "Καιροί της εποχής".

Αυτός βλέποντας τον προφανή κίνδυνο με ελιγμούς προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με τη γυναίκα, αλλά η άτυχη γυναίκα φοβήθηκε, δεν σταμάτησε, αλλά έτρεξε να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να την ρίξει στο έδαφος και να περάσει από το σώμα της.

Φαίνεται ότι πάνω από το σώμα της άτυχης γυναίκας διήλθε και το αυτοκίνητο του πρίγκηπα Ανδρέου, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να ανακόψει την ταχύτητά του.

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα στην Αθήνα είχε συμβεί. Το πρώτο θύμα ήταν η Ευφροσύνη Βαμβακά, ηλικίας 25 ετών, καταγόμενη από το Αργοστόλι, σύζυγος του σανδαλοποιού Θεοδώρου.

Η "Εστία" έγραψε επίσης:

"Ο βασιλεύς όταν επληροφορήθη υπό του Πρίγκηπος Ανδρέου, το γεγονός, έδωσε εντολή σ' αυτόν να τεθεί στη διάθεση του Εισαγγελέως και του Ανακριτή, καλώντας αμέσως στα ανάκτορα τον Διευθυντήν της Αστυνομίας κ. Δαμηλάτην εις τον οποίον συνέστησε να ενεργήσει αυστηρότατες ανακρίσεις για την ανακάλυψη της αληθείας και εύρεσιν του αληθούς ενόχου. Επίσης τον βασιλέα ενημέρωσε περί των πραγματικών περιστατικών και ο βουλευτής Νικόλαος Σιμόπουλος, όστις ετέθη στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Οι ανακρίσεις άρχισαν αμέσως. Η υπόθεση ανετέθη στον τακτικό ανακριτή κ. Λογοθέτη ο οποίος παρισταμένου και του Εισαγγελέως κ. Λυκουρέζου εξήτασε στο εισαγγελικό κατάστημα, τον υπασπιστή του Πρίγκηπος Ανδρέου, κ. Μεταξάν, τον σύζυγον της φονευθείσης γυναικός Θεόδωρον Βαμβακά και άλλους.

Ο εισαγγελεύς και ο Ανακριτής μετέβησαν στη συνέχεια στον τόπον του δυστυχήματος και ανέκριναν γείτονας τινάς. Ο κ. Λογοθέτης θα λάβη στη συνέχεια κατάθεση του Πρίγκηπος Ανδρέου και θα εξετάσει στη συνέχεια τον Νικόλαον Σιμόπουλον, υποβάλλοντας την δικογραφίαν στον Εισαγγελέα, όστις θα ασκήσει στη συνέχεια ποινικήν δίωξη για φόνο εξ αμελείας..." Πηγή: greekreporter.com

Ποίος ήταν ο Πρίγκηπας Ανδρέας

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας ήταν ο τέταρτος γιος του Βασιλιά Γεωργίου A΄ των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου (20 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) 1882 και πέθανε στο Μόντε Κάρλο στις 3 Δεκεμβρίου 1944.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή δικάσθηκε και καταδικάσθηκε με την κατηγορία της ανυπακοής αλλά δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατική Στρατιωτική Κυβέρνηση. Πήγε μαζί με την οικογένειά του εξορία στη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλού ,φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου, Πριγκίπισσας Μαρία Βοναπάρτη. Το 1928 εξέδωσε το βιβλίο "Δορύλαιον - Σαγγάριος 1921". Το 1935 αποκαταστάθηκε στον βαθμό του και στη συνέχεια πραγματοποίησε σύντομα ταξίδια στην Ελλάδα (Wikipedia).


http://www.iefimerida.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.Από το Blogger.