Header pic

Pic

4 Ιουλίου 2004: Όταν το «Πειρατικό» άλωσε την Ευρώπη (βίντεο&φώτο)

Σαν σήμερα η Εθνική Ελλάδας σήκωνε το ανάστημά της απέναντι στα μεγαθήρια της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και έβγαζε στους δρόμους εκατομμύρια Έλληνες να πανηγυρίσουν - Από την πρεμιέρα μέχρι τον τελικό οι μεγάλες στιγμές που θα μείνουν αλησμόνητες

Φαντάζει σα να ήταν χθες, αλλά πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια. Μια δεκαετία από την αξέχαστη εκείνη ημέρα της δικής μας γιορτινής 4ης Ιουλίου, όταν ο Ότο Ρεχάγκελ και τα παιδιά του μας ανάγκασαν όλους να βγούμε στους δρόμους αλαλάζοντας για την κατάκτηση του Euro. Μια δεκαετία από τότε που όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παρακολουθούσε με ανοιχτό το στόμα την ταπεινή Εθνική Ελλάδας να ανεβαίνει στο θρόνο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Τότε που κανείς δεν πίστευε ότι το «τσούκου-τσούκου» θα μπορούσε να έχει τέτοια αποτελέσματα.

Εκείνη την αλησμόνητη Κυριακή εκατομμύρια Έλληνες κάθονταν μπροστά στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό από το Λουζ της Λισαβόνας ανάμεσα στην οικοδέσποινα Πορτογαλία και τη δική τους Εθνική. Ακόμη καλά καλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμασταν εκεί, αλλά πιστεύαμε ότι πλέον το τρόπαιο ήταν δικό μας! Κανείς δεν μπορούσε να μας το στερήσει μετά από όσα είχαν προηγηθεί.

Ύστερα από από έναν προκριματικό γύρο, όπου χρειάστηκε να κάνουμε διπλό μέσα στην Ισπανία και στη συνέχεια οι Ισπανοί να στραβοπατήσουν μέσα στην Β. Ιρλανδία για να βγούμε πρώτοι, βρεθήκαμε σε όμιλο μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία ξανά και τη Ρωσία.

Η πρεμιέρα ιδανική. Οι Καραγκούνης και Μπασινάς παγώνουν τους Πορτογάλους στις εξέδρες, αλλά και τα αστέρια της ομάδας και βρίσκονται να προηγούνται με 2-0 στο 51'! Το γκολ του μειράκιου τότε Κριστιάνο Ρονάλντο στο 90' δεν άλλαξε τίποτα και το Πειρατικό δήλωνε εμφατικά: «Είμαστε εδώ και θα σας κατακτήσουμε».

Πορτογαλία - Ελλάδα 1-2 (6΄ Καραγκούνης, 51΄ Μπασινάς πεν., 90’+ Ρονάλντο)

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα.

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης).
Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

Οι αντίπαλοι μας ακόμη δεν είχαν προβληματιστεί από το πρώτο παιχνίδι. «Έκπληξη» έλεγαν όλοι και δεν περίμεναν ότι θα είχε συνέχεια. Έλα όμως που ο Χαριστέας είχε άλλη άποψη. Οι Ισπανοί ήθελαν τη ρεβάνς για την εντός έδρας ήττα τους στα προκριματικά και το γκολ του Φερνάντο Μοριέντες στο 28' τους έδωσε την πεποίθηση ότι το έργο τους επιτελέστηκε. Οι Τσιάρτας και Χαριστέας όμως είχαν διαφορετική άποψη. Από μαγική μπαλιά του πρώτου στο 67' και με την ισπανική άμυνα εν υπνώσει ο Έλληνας επιθετικός εκτέλσε τον Κασίγιας και άφησε σύξυλους τους αντιπάλους μας. Το τελικό 1-1 έβαλε σε υποψίες τους πάντες: «Τι κάνουν αυτοί;» αναρωτιόντουσαν άπαντες, αλλά εμείς τη δουλειά μας.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004 Πόρτο (Μπέσα)

Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (28΄ Μοριέντες, 67΄ Χαριστέας)

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (49΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας, Φύσσας (85΄ Βενετίδης), Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (52΄ Τσιάρτας), Κατσουράνης.

Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Μαρτσένα, Αλμπέλδα, Πουγιόλ, Ελγκέρα, Ραούλ (80΄ Τόρες), Μπαράχα, Μοριέντες (65΄ Βαλερόν), Βιθέντε, Ραούλ Μπράβο, Ετσεμπερία (46΄ Χοακίν).

Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)

Η πρόκριση στα προημιτελικά ήταν ήδη δική μας. Κανείς δεν μπορούσε να μας τη στερήσει. Ακόμη και η ήττα από τη Ρωσία στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου ήταν ένα βήμα πίσω για να κάνουμε δύο μπροστά. Ακόμη κι έτσι όμως, παρά τα γρήγορα γκολ των Ρώσων που βρέθηκαν να προηγούνται με 2-0 στο 17', το παλέψαμε, αλλά το τέρμα του Ζήση Βρύζα στο 44' δεν ήταν αρκετό. Λίγο μας ένοιαζε. Εμείς συνεχίζαμε. Οι Ρώσοι επέστρεφαν στα σπίτια τους.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2004 Φάρο (Αλγκάρβε)

Ρωσία - Ελλάδα 2-1 (2΄ Κιριτσένκο, 17΄ Μπουλίκιν, 44΄ Βρύζας)

Ρωσία (Γκεόργκι Γιάρτσεφ): Μαλαφέεφ, Ραντίμοφ, Καριάκα (46΄ Σίτσεφ), Γκούσεφ, Μπουλίκιν (46΄ Σέμσοφ), Σαρόνοφ (56΄ Σένικοφ, Ανιούκοφ, Αλένιτσεφ, Εβσέεφ, Κιριτσένκο, Μπουγκάγιεφ.

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης-Σεϊταρίδης, Βενετίδης (89΄ Φύσσας), Δέλλας, Μπασινάς (42΄ Τσιάρτας), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Βρύζας, Καψής, Κατσουράνης, Παπαδόπουλος (69΄ Νικολαϊδης).

Διαιτητής: Ζιλ Βεϊσιέρ (Γαλλία)

Η ώρα της Γαλλίας. 
 Το Πειρατικό είχε πάρει φόρα και οι «μπλε» με Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ, Μακελελέ φάνταζαν πολύ «λίγοι» για να το σταματήσουν! Ο Ζαγοράκης μετατράπηκε σε... Ζιντάν, ο Χαριστέας σε Ανρί και... τέζα οι Γάλλοι στο 65'. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η Ομόνοια θύμιζε γήπεδο.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2004 Λισσαβόνα (Ζοζέ Αλβαλάδε) - Προημιτελικός

Γαλλία-Ελλάδα 0-1 (65΄ Χαριστέας)

Γαλλία (Ζακ Σαντινί): Μπαρτέζ, Λιζαραζού, Γκαλάς, Μακελελέ, Πιρές (79΄ Ροτέν), Ζιντάν, Ανρί, Σιλβέστρ, Τιράμ, Ντακούρ (71΄ Βιλτόρ), Τρεζεγκέ (71΄ Σαχά).

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (84΄ Τσιάρτας), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Νικολαϊδης (60΄ Λάκης), Φύσσας, Καψής, Καραγκούνης, Κατσουράνης.

Διαιτητής: Αντερς Φρισκ (Σουηδία)

Το έργο των παιδών της Εθνικής είναι ήδη κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Όπως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η καλύτερη ίσως ομάδα του τουρνουά, η Τσεχία, έχει μεγάλα όνειρα. Όνειρα όμως που γκρεμίζονται με τον τραυματισμό του Πάβελ Νέντβεντ στο 39'. Παρόλο που αντικαταστάτης του είναι ο... Σμίτσερ, οι ισορροπίες αλλάζουν. Είχαν προηγηθεί απίστευτες ευκαιρίες από τους Τσέχους, δοκάρια και πολλά... βουντού από τον Νικοπολίδη που έμοιαζε ανίκητος. Το παιχνίδι τελειώνει 0-0 και πάει στην παράταση. Εκεί όπου στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της τελευταίας παράτασης που κρίθηκε σε αργυρό γκολ, ο Τραϊανός Δέλλας έχοντας κάνει τα παιχνίδια της ζωής του μας έδωσε την πρόκριση για τον τελικό.


Πέμπτη 1 Ιουλίου 2004 Πόρτο (Ντραγκάο) - Ημιτελικός

Ελλάδα-Τσεχία 1-0 (105΄ Δέλλας παρ.), 0-0 (κ.α.)

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (71΄ Γιαννακόπουλος), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (91΄ Τσιάρτας), Καψής, Καραγκούνης, ΚατσουράνηςΠροπονητής: Οτο Ρεχάγκελ

Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Γκάλασεκ, Μπολφ, Γιανκουλόβσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ, Ροσίτσκι, Νέντβεντ (39΄ Σμίτσερ), Μπάρος, Ουϊφαλούζι.

Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

Εκείνη η Κυριακή. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Η Ομόνοια και όλες οι πλατείες της χώρας είχαν φορέσει τα καλά τους και περίμεναν τον αρχηγό να το σηκώσει. Δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα. Τους κερδίσαμε στην πρεμιέρα, θα τους τσακίζαμε και τώρα. Στο γήπεδό τους. Στη χώρα τους. Δεν θα ξέφευγαν. Το... αγγελικό γκολ από κόρνερ του Μπασινά και κεφαλιά του Χαριστέα στο 57' αποτυπώνεται στις μνήμες όλων μέχρι να κλείσουν τα μάτια τους. Όσοι το ανασύρουν από τα βάθη του μυαλού τους ακόμη και σήμερα συγκινούνται. Πώς να γίνει διαφορετικά; Αυτό που ακολούθησε δεν περιγράφεται. Χαμός. Μια ολόκληρη χώρα στο πόδι. Η Ελλάδα υπάρχει ποδοσφαιρικά και ο Ότο Ρεχάγκελ, ένας Γερμανός, είναι κοντά μας για να μας το αποδείξει.


Κυριακή 4 Ιουλίου 2004 Λισσαβόνα (Λουζ) - Τελικός

Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1 (57΄ Χαριστέας)

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60΄ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74΄ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43΄ Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76΄ Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81΄ Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης.

Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)



Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.