Header pic

Pic

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Πλάκα Λεωνιδίου! (photos)

Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία η τέταρτη περίοδος του πενταετούς αρχαιολογικού προγράμματος ερευνών της ΛΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γρηγόρη Γρηγορακάκη και με υπεύθυνο τεκμηρίωσης τον αναπληρωτή καθηγητή γεωπληροφορικής, κ. Ανδρέα Τσάτσαρη. Η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται ενεργά από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας.
Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως επίκεντρο τις θέσεις "Ευριάς", "Μάκρος" και Άγιος Αθανάσιος, ενώ περιλαμβάνει και διενέργεια περιορισμένης έκτασης επιφανειακής έρευνας και σε άλλες περιφερειακές θέσεις. Τα αποτελέσματα και των φετινών ερευνών κρίνονται από τους υπευθύνους της έρευνας απολύτως ικανοποιητικά.

Οι αρχαίες Πρασιές αποκαλύπτουν χρόνο με το χρόνο τα μυστικά τους. Η κατοίκηση στο χώρο, ήδη από την προϊστορία συνεχίζεται και κατά τους ιστορικούς χρόνους, οπότε συγκροτείται και η πόλη, μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη στην κυνουριακή παραλία.

Σημαντικά ιστορικά ορόσημα, τα οποία μας είναι γνωστά από τις πηγές, ήδη ψηλαφούνται από τους αρχαιολόγους, ενώ συμπληρώνονται σημαντικά κενά της αρχαιολογίας της Κυνουρίας, που αφορούν στις φάσεις εξέλιξης του φαινομένου «πόλις», το πρότυπο οικιστικής οργάνωσης διαχρονικά, την οικονομική δραστηριότητα κ.ο.κ.

Οι μέθοδοι χωρικής ανάλυσης της αρχαιολογικής πληροφορίας που εφαρμόζονται καταδεικνύουν τη σημασία της θέσης των Πρασιών και επιτρέπουν νέες τεκμηριωμένες ερμηνείες.

Η αποκάλυψη μέρους του οικιστικού ιστού της πόλεως, η απροσδόκητη ανακάλυψη βιοτεχνικής εγκατάστασης, ιερού, η διερεύνηση νεκροταφείων, η συστηματική μελέτη της κεραμικής και η διασύνδεση όλων αυτών με την παράμετρο του "χώρου" δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις ανάδειξης της σπουδαιότητας της αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου.

http://www.leonidion.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.