Header pic

Pic

Νόμπελ Ειρήνης 2014 στα δικαιώματα των παιδιών

Σε δύο πρόσωπα τα ονόματα των οποίων έχουν συνδεθεί με τον αγώνα τους για τα δικαιώματα των παιδιών απονεμήθηκε εφέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πρόκειται για την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι, στους οποίους σύμφωνα με τη νορβηγική αρμόδια επιτροπή απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τη μάχη που δίνουν ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και υπέρ του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση.

Ποιός είανι ο  Κάιλας Σατιάρτι;
 

Ο Κάιλας Σατιάρτι είναι πρωτοστάτης σε διάφορες ειρηνικές πορείες με επίκεντρο την εκμετάλλευση των παιδιών για οικονομικό όφελος. Ο Ινδός ακτιβιστής έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.

Είναι επικεφαλής του οργανισμού Παγκόσμιας Αγοράς Κατά της Παιδικής Εργασίας.

Έως σήμερα, η οργάνωση που έχει ιδρύσει ο ίδιος έχει συμβάλει στην απελευθέρωση 80.000 παιδιών από διάφορες μορφές σκλαβιάς, βοηθώντας παράλληλα στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία και στην εκπαίδευσή τους.

Ποια είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι;
 

 


Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι η μαθήτρια από το Πακιστάν που έγινε σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση όταν έγινε στόχος των Ταλιμπάν και επέζησε.

Ειδικότερα, η Μαλάλα έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης το 2012, διότι υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση για το οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Οι φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης με θύμα την 17χρονη σήμερα Μαλάλα συνελήφθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στα 17 της χρόνια κατάφερε να είναι ανάμεσα στα φαβορί και τελικά ο νεότερος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία της απονομής των βραβείων.

Η επιτροπή των βραβείων έκρινε ως σημαντικότατο τον αγώνα των δύο βραβευθέντων υπέρ της εκπαίδευσης και γενικά υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών.

Έχει υπολογιστεί ότι σήμερα υπάρχουν 168 εκατ. εργαζόμενα παιδιά σε όλον τον κόσμο. Το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά 78 εκατομμύρια υψηλότερο.


ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.