Header pic

Pic

«Το πλοίο μετέφερε πέτρες άνευ αξίας», για τα μάρμαρα του Παρθενώνα (video)

Σπάνιο ντοκιμαντέρ: Το ναυάγιο του «Μέντωρ» που μετέφερε τα μάρμαρα – γλυπτά του Παρθενώνα, στη Βρετανία.

Πλάνα από ντοκιμαντέρ που ασχολήθηκε με τον τρόπο που ο Λόρδος Έλγιν μετέφερε στη Βρετανία τα μάρμαρα του Παρθενώνα, και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά την ανέλκυση μαρμάρων από τον βυθό της θάλασσας μετά τη βύθιση του πλοίου που τα μετέφερε, βρίσκονται στο youtube.

Πρόκειται για το πλοίο ''ΜΕΝΤΩΡ'', το οποίο βούλιαξε και τα γλυπτά, ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στον βυθό, ανελκύστηκαν από Έλληνες δύτες στα Κύθηρα και έφτασαν τελικά στην Βρετανία το 1804.
Το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ προέρχεται από το αρχείο του Αλέξη Παπαδόπουλου, ο οποίος έκανε τις υποβρύχιες λήψεις. Σε αυτό, διακρίνεται ο ηθοποιός Χιου Γκραντ σε νεαρή ηλικία. Τα υποβρύχια πλάνα καθώς και πολλά εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Μεθώνη.

Η μεταφορά των αρχαιοτήτων στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού γινόταν από λιμάνι σε λιμάνι.

Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το ήμισυ) από το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και ένα σπόνδυλο από κίονα.

Πηγή: tornosnews,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.