Header pic

Pic

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2015

Από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, σε αυτές τις πόλεις θα προβληθούν συνολικά 77 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και άλλες 14 χώρες, άνευ διαγωνιστικού χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ταινίες...

 
...που έχουν ήδη προβληθεί την τελευταία πενταετία, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν βραβευθεί.

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του και τη μεγάλη απήχηση που γνώρισε πέρυσι, το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φέτος αναβαθμίζεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και διοργανώνεται παράλληλα σε άλλες τέσσερις πόλεις, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και την Αμαλιάδα.

Από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, σε αυτές τις πόλεις θα προβληθούν συνολικά 77 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και άλλες 14 χώρες, άνευ διαγωνιστικού χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ταινίες που έχουν ήδη προβληθεί την τελευταία πενταετία, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν βραβευθεί.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πελοποννήσου περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα σε ξένους σκηνοθέτες, διεθνώς προβεβλημένους, οι οποίοι θα συμμετέχουν με την φυσική τους παρουσία αλλά και με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, με στόχο να αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλούς δημιουργούς και σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών απ’ όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, επίσημοι προσκεκλημένοι είναι οι σκηνοθέτες Simone Bitton από την Γαλλία, Christian Rathner και Lukas Maurer από την Αυστρία, ενώ θα υπάρξει συζήτηση μέσω skype με τον σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας «The Act of Killing» , Joshua Oppenheimer.
Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνεται, επίσης, εκπαιδευτική ζώνη για μαθητές με επιπλέον 20 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού χαρακτήρα, καθώς και έκθεση κόμικ.

Η είσοδος για το κοινό, τόσο στις προβολές όσο και στα σεμινάρια, είναι ελεύθερη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Τριπόλεως, Σπάρτης, Μεγαλόπολης και Ήλιδας. Η επιδίωξη του Κέντρου και όλων όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι να εδραιωθεί ένας νέος πολιτιστικός θεσμός που να αγκαλιάζει την Πελοπόννησο, αποτελώντας σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλη τη γεωγραφική περιφέρεια.

Πού και πότε
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στις 28 Ιανουαρίου.
Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Αλ. Κουμουνδούρος.
Στην Τρίπολη, προβολές θα γίνουν στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου.
Στη Μεγαλόπολη, προβολές θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο, από τις 30 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.
Στην Αμαλιάδα, προβολές θα γίνουν στο Cine Cinema, από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου.
Στη Σπάρτη, προβολές θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο, στις 6 & 7 Φεβρουαρίου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλwww.peloponnisosdocfestival.com

Λίγα λόγια για τα σεμινάρια και τα αφιερώματα

1. Αφιέρωμα στην Γαλλίδα σκηνοθέτη Simone Bitton ( Αμαλιάδα 1/02/15, Καλαμάτα 2/02/15- 5/02/15)

Η διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Simone Bitton, επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 23 χρόνια για να δώσει στο Φεστιβάλ Πελοποννήσου ένα τρίωρο master class με θέμα «Κινηματογραφώντας την Ισραηλοπαλαιστινιακή πραγματικότητα». Αν και Γαλλίδα ισραηλινής καταγωγής, η ίδια θεωρεί τον εαυτό της Μαροκινή ημεδαπή, ενώ όλες οι ταινίες της μαρτυρούν την βαθειά προσωπική και επαγγελματική της δέσμευση να παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις πολύπλοκες ιστορίες και τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πολλά έργα της Bitton έχουν μεταδοθεί από την ευρωπαϊκή, αραβική και ισραηλινή τηλεόραση, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Στο Φεστιβάλ Θα προβληθούν τρία από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Συντονίζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Τριτσιμπίδας.

2. Αφιέρωμα στο Αυστριακό ντοκιμαντέρ. (Καλαμάτα 28/01 – 01/02/15, Τρίπολη 2/02/15)
Ένα ειδικό αφιέρωμα στο Αυστριακό Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της κρατικής αυστριακής τηλεόρασης ORF, Κρίστιαν Ράτνερ, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα. Ο φιλέλληνας Κρίστιαν Ράτνερ (φωτό), αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή μας να παρευρεθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, κατά την διάρκεια του οποίου ο ίδιος θα παραδώσει ένα εξάωρο σεμινάριο, με θέμα «Making documentaries», το οποίο θα εστιάσει σε όλες τις φάσεις παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ καθώς επίσης και στις διαφορές τηλεοπτικού και κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.
Μάλιστα, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα παρευρεθεί ο πολιτιστικός ακόλουθος της αυστριακής πρεσβείας, κ. Wadga, ενώ, επίσημος προσκεκλημένος είναι επίσης ο κριτικός κινηματογράφου, Lukas Maurer, ο οποίος θα προλογίσει τα αυστριακά ντοκιμαντέρ και θα συζητήσει με το κοινό.
Τον συντονισμό του αφιερώματος έχει ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης.

3. «Το ανεξάρτητο πολιτικοκοινωνικό ντοκιμαντέρ και η επίδρασή του στην κοινωνία». Master class από τον Μάνο Παπαδάκη, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Απαλλοτρίωση (Μεγαλόπολη 30/01, Τρίπολη 31/01/15, Καλαμάτα 1/02/15, Αμαλιάδα 2/02/15)
Θα εξεταστούν οι περιπτώσεις των ντοκιμαντέρ, “Μια τρύπα στο νερό”, όπου ένα τεράστιο οδικό έργο ακυρώθηκε ενώ είχε ήδη ξεκινήσει, “Βγήκαμε από τα ρούχα μας”, όπου 16 μέρες μετά την προβολή, ο τότε δήμαρχος ανακοίνωσε την δημιουργία ποδηλατοδρόμων και λίγους μήνες μετά τους υλοποίησε, και ”Απαλλοτρίωση”, όπου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια διχασμού, η κοινωνία της Εορδαίας, εκεί που βρίσκονται τα λιγνιτικά ορυχεία και εργοστάσια της ΔΕΗ, διεκδικούν ενωμένοι τα δικαιώματά τους.
Στο masterclass θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν τα ντοκιμαντέρ αυτά προς όφελος του θέματός τους. Θα απασχολήσουν, επίσης, η ηθική του δημιουργού απέναντι στο υποκείμενο, τον θεατή και τον εαυτό του, τα όρια έκθεσης του υποκειμένου και του εαυτού μας, η τεκμηρίωση, η ευθύνη, αλλά και τί σημαίνει άποψη του δημιουργού, η αλήθεια, το ψέμα και αν υπάρχει αντικειμενικότητα. Είναι χρήσιμο, οι συμμετέχοντες στο masterclass να έχουν παρακολουθήσει την “Απαλλοτρίωση”.

4. Workshop Σκηνοθεσίας – «Θα κάνω ταινία μόνος μου: Το ανεξάρτητο σινεμά στην Ελλάδα του σήμερα», με εισηγητές τους σκηνοθέτες, Δημήτρη Μπαβέλλα (Runaway day) & Γιώργο Γεωργόπουλο (Tungsten). (Καλαμάτα Πέμπτη 29/01/15)
Με παράδειγμα και αφετηρία τις βραβευμένες μεγάλου μήκους ταινίες τους, “Runaway Day” και “Tungsten”, οι σκηνοθέτες θα μιλήσουν για τις δημιουργικές προκλήσεις αλλά και τις επιπλέον δυσκολίες που καλείται να προσπεράσει ένας κινηματογραφιστής, προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να γυρίσει μια ταινία στη σύγχρονη Ελλάδα.
(Διάρκεια Workshop : 3 ώρες)

5. Εργαστήριο για νέους ηθοποιούς με τίτλο ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΦΑΚΟ (Καλαμάτα 31/01- 3/02/15, Μεγαλόπολη 01/02/15)

Πόσο προετοιμασμένος είναι ένας νέος ηθοποιός να σταθεί μπροστά στον κινηματογραφικό φακό; Πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον ενός κινηματογραφικού γυρίσματος από τη θεατρική σκηνή; Πώς ένας ηθοποιός μπορεί να αποκτήσει μια πρώτη κινηματογραφική εμπειρία προτού βρεθεί αντιμέτωπος με ένα casting;
Ο εκπαιδευτικός κύκλος θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις τρίωρες συναντήσεις, στις οποίες τη θεωρητική παρουσίαση θα ακολουθήσει μια πρακτική εξάσκηση σε συνθήκες πραγματικών γυρισμάτων και με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός προσωπικού DEMO DVD, για όποιους συμμετέχοντες το επιθυμούν.
Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο σκηνοθέτης Αλέξης Τσάφας.

6. Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς: Στο σχολείο με τα comics! (Καλαμάτα29/01&30/01, Αμαλιάδα 31/01)

Τα comics αποτελούν πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Σε σχολεία, δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες, σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσονται καθημερινά, νέα προγράμματα χρήσης της 9ης Τέχνης. Τί συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα; Το εργαστήρι αυτό έχει στόχο να καταγράψει και να συζητήσει το πώς μπορούμε να εντάξουμε τα comics στις σχολικές αίθουσες και να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, το δημιουργικό αυτό Μέσο.
Επιμέλεια σεμιναρίου: Λήδα Τσενέ, Διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

7. ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΤΑ ΔΥΣΕΥΡΕΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ- ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ
Ειδικό αφιέρωμα και συζήτηση ανοικτή στο ευρύ κοινό(Καλαμάτα, Τετάρτη 28/01)

Το Οπτικοακουστικό Αρχείο των Ανωνύμων ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα με σκοπό τη διάσωση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση/μελέτη των ερασιτεχνικών ταινιών 8 και 16 mm. Σήμερα, μετά από 13 χρόνια διαδρομής, διαθέτει στη συλλογή του πάνω από 50 ώρες υλικού, το οποίο εκτείνεται από οικογενειακές ταινίες με στιγμιότυπα από διακοπές και γιορτές, μέχρι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, γυρισμένες από μη επαγγελματίες, και οι οποίες κατά κανόνα κινήθηκαν έξω από το επίσημο κύκλωμα διανομής, συνεπώς παραμένουν δυσεύρετες. Ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος, εκπροσωπώντας το Αρχείο των Ανωνύμων, παρουσιάζει τα ντοκιμαντέρ δύο εκ των πλέον σημαντικών ερασιτεχνών κινηματογραφιστών στη δεκαετία του 1970: του Άγγελου Δελή και του Βασίλη Τριανταφύλλου καθώς και μια ανθολογία με υλικό από το Αρχείο των Ανωνύμων.
Στην συζήτηση θα παρευρεθεί ο Άγγελος Δελής.

8. Ειδική εκδήλωση με θέμα «Η θεραπευτική αξία της τέχνης», σε συνεργασία με το Παλλάδιον Κέντρο Αποκατάστασης. (Τρίπολη, 30/01, 18:00)
Ομιλία , προβολή της ταινίας “ Attention Life in extremes “ και ξενάγηση στην έκθεση κόμικς από την Λήδα Τσενέ. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.