Header pic

Pic

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στις 11 Μαρτίου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη η Περιφέρεια Πελοποννήσου που εκπροσωπείται νόμιμα από το Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ που εδρεύει στην Τ.Κ Επισκοπή του Δήμου Τρίπολης της ΠΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Κωνσταντίνο Μπιτζη, αποφάσισαν να συμπράξουν, με σκοπό την...

 
...ορθή , εμπρόθεσμη και άρτια υλοποίηση του προγράμματος «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» με πεδίο εφαρμογής της Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορίνθιας, Μεσσηνίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η καταγραφή κρουσμάτων Καταρροϊκού Πυρετού σε αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθιστά επιτακτική την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των εντόμων Culicoides spp. δυνητικούς φορείς διαφόρων ιών με σπουδαιότερο τον ιό της κυανής γλώσσας ή Καταρροϊκό Πυρετό. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση σε γεωγραφικές περιοχές όπου οι κλιματολογικές συνθήκες και το περιβάλλον ευνοούν την αναπαραγωγή την επιβίωση και την εξάπλωση του εντόμων φορέων. Η επιτυχία των εντόμων Culicoides spp. ως ξενιστές διαφόρων αρμποϊών, σχετίζεται με τους τεράστιους πληθυσμούς που αναπτύσσουν σε μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων και με την ευκολία της διασποράς τους σε σχετικά μικρό εύρος χρόνου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από εκτίμηση του συνόλου των δεδομένων και της σπουδαιότητας της διαχείρισης των κινδύνων που προκύπτουν από την νόσο του Καταρροϊκού Πυρετού με δεδομένα:
· Ο μεγάλος αριθμός διάσπαρτων κτηνοτροφικών μονάδων.
· Η καταγραφή κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα.
· Η επιβεβαιωμένη παρουσία των εντόμων του γένους Culicoides.
· Η παρουσία αρκετών κατάλληλων φυσικών ενδιαιτημάτων ανάπτυξης εντόμων φορέων καθώς και επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την επιβίωση και την εξάπλωση τους

αποφάσισε την υλοποίηση προγράμματος, «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ CULICOIDES ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορίνθιας, Μεσσηνίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως συμπληρωματικό μέτρο και βασισμένο σε συνδυασμό ενεργειών που στόχο θα έχουν:

· Την διασφάλιση της ακεραιότητας του κτηνοτροφικού κεφαλαίου ενισχύοντας την κτηνοτροφική δραστηριότητα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
· Την εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ζώντων ζώων
· Την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η Οργάνωση, ο Επιχειρησιακός σχεδιασμός και η εκτέλεση του Προγράμματος που συνοπτικά περιλαμβάνει τις εξής επιχειρησιακές εφαρμογές:
α) Επιτήρηση - Παρακολούθηση – Καταγραφή του εντόμου φορέα.
β) Πραγματοποίηση ενδεδειγμένων ψεκαστικών παρεμβάσεων, για τον έλεγχο του εντόμου.
Τα στάδια που περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον είναι τα εξής :
· Επιχειρησιακός σχεδιασμός
· Εντοπισμός και χαρτογράφηση κτηνοτροφικών μονάδων.
· Παρακολούθηση πληθυσμού των εντόμων του γένους Culicoides
· Παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων
· Οριοθέτηση περιοχών για ψεκασμό
· Διενέργεια ψεκασμών
· Έλεγχος αποτελεσματικότητας ψεκασμών
· Διοικητική & Οικονομική Διαχείριση της Σύμβασης

Σε όλα τα στάδια θα υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης και προσαρμογής , εφόσον αυτό απαιτείται με βάση τα επιδημιολογικά ή εντομολογικά δεδομένα ή άλλα στοιχεία που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου και ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
Οι διενεργούμενες παρεμβάσεις έλεγχου των εντόμων του γένους Culicoides θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με :
· Την ισχύουσα νομοθεσία
· Τις προτάσεις της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης
· Τις προτάσεις της Επιστημονικής Ομάδας Παρακολούθησης
· Τα εγκεκριμένα σκευάσματα ψεκασμών από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης & Τροφίμων .
· Τους όρους της παρούσας σύμβασης
· Την εκτίμηση των αναγκών και συνθηκών (εκτάκτων ή μη ) που θα διαμορφωθούν κατά την διάρκεια υλοποίησης του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ το χρονικό διάστημα έως 30/09/2015.

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα ΕΔΩ
 
ΠΗΓΗ: korinthianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.Από το Blogger.