Header pic

Pic

Η ελιά αντιμέτωπη με Xylella fastidiosa.

Στην Απουλία της Ιταλίας, παρά τις αντιδράσεις των παραγωγών, κόπηκαν τα ελαιόδεντρα που προσβλήθηκαν από το βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) υποστηρίζει ότι η ζημιά στα ελαιόδεντρα προκαλείται από έναν συνδυασμό επιβλαβών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Xylella, και μυκήτων.

Το αποτέλεσμα βέβαια δεν αλλάζει.

Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου από το Νοέμβριο του 2013 είχε επισημάνει την σοβαρότητα του θέματος και είχε ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμών να ξεκινήσει πρόγραμμα:

α) ελέγχου του διακινούμενου, ιδιαίτερα του εισαγόμενου, πολλαπλασιαστικού υλικού για την ύπαρξη του φυτοπαθογόνου,

β) επισκοπήσεων στους ελληνικούς ελαιώνες προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει εισαχθεί και αν έχει ήδη γίνει να περιοριστεί η εξάπλωση του,

γ) εκτίμησης της ευαισθησίας των καλλιεργούμενων Ελληνικών ποικιλιών ελιάς στο βακτήριο και

δ) να επισημανθούν οι δυνητικοί πιθανοί εντομολογικοί φορείς του.

Το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο τον Αύγουστο του 2014 συστήνοντας στους παραγωγούς να …. ενημερώνουν για κάθε ύποπτο σύμπτωμα. Για να αρχίσουν πάλι οι δράσεις (χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα) κατόπιν εορτής (όπως με το κόκκινο σκαθάρι, την Τuta absoluta, κλπ).

Το κόστος της καταστροφής, αν ό μη γένοιτο συμβεί λόγω της αδράνειας δεν θα είναι μόνο οικονομικό, αλλά κοινωνικό και περιβαλλοντικό!
 
 
του Κων. Στ. Χαρτζουλάκη, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. (http://www.ellinikigeorgia.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.