Header pic

Pic

Νικόλαος Τριανταφυλλάκος 1855 – 1939 (Αρκάς πολιτικός)

Νομομαθής και πολιτικός από την Αρκαδία. Επιφανής αντιβενιζελικός, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας για 19 ημέρες το 1922.


Ο Νικόλαος Τριανταφυλλάκος γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1855 στην Τρίπολη και σύμφωνα με ορισμένους ιστοριοδίφες (Φιλήμων, Κανδηλώρος, Σπ. Μελάς), η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από τους Κολοκοτρωναίους. Περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη γενέτειρά του, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία.

Αφού άσκησε τη δικηγορία για μικρό χρονικό διάστημα, αναμίχθηκε στην πολιτική κι εκλέχθηκε βουλευτής Αρκαδίας για πρώτη φορά το 1892. Έκτοτε, εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής έως το 1928, με εξαίρεση τις εκλογές του 1923. Πολιτικός φίλος του Δημητρίου Ράλλη, ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν εκείνος σχημάτισε κυβέρνηση το 1897. Το 1898 ορκίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη και ανέλαβε το ίδιο υπουργείο το 1901 και το 1909 στην κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και το 1915 στην κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη.

Μετά τις εκλογές του 1920 και την ήττα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ορίστηκε ύπατος Αρμοστής στη Κωνσταντινούπολη από την κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη (Νοέμβριος 1920 - Ιούλιος 1921). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ήλθε σε επαφή με τους Αμυνίτες (βενιζελικούς) αξιωματικούς, που παρεπιδημούσαν στην Κωνσταντινούπολη και τους υποσχέθηκε αμνηστία και επάνοδο στις τάξεις του Στρατού. Παράλληλα, επιδίωξε την απομάκρυνση του Πατριάρχη Μελετίου και την αντικατάστασή του με άλλον ιεράρχη.

Μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και την παραίτηση της κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος τού ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στις 28 Αυγούστου 1922. Επί της βραχύβιας πρωθυπουργίας του εκδηλώθηκε το στρατιωτικό κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, που εξανάγκασε σε παραίτηση τόσο τον βασιλιά Κωνσταντίνο (14 Σεπτεμβρίου), όσο και τον Τριανταφυλλάκο (16 Σεπτεμβρίου).

Το 1929 ο Νικόλαος Τριανταφυλλάκος εξελέγη αριστίνδην γερουσιαστής. Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 1939 στην Αθήνα, σε ηλικία 84 ετών.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.