Φωτογραφία: έτσι θα μοιάζει ο Ήλιος, όταν θα πεθαίνει
Μία εκπληκτική φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται "η τελευταία πράξη ουράνιας ομορφιάς" στη ζωή ενός άστρου, πριν το ξεθώριασμα και το πέρασμά του "στην κοσμική ιστορία", έδωσε στη δημοσιότητα, πριν λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
Κάπως έτσι, θα μοιάζει και ο Ήλιος, πλησιάζοντας τον δικό του θάνατο.Στην εντυπωσιακή φωτογραφία, όπως αναφέρει στην περιγραφή της η ESA, στο κέντρο μίας ζωηρόχρωμης δίνης αερίου, βρίσκεται θαμμένο και αόρατο ένα άστρο το οποίο αργοπεθαίνει. Πρόκειται για ένα άστρο το οποίο είχε περίπου την ίδια μάζα με τον Ήλιο. Καθώς αφήνει την τελευταία του “πνοή”, ένα πλανητικό νεφέλωμα* παίρνει τη θέση του.
Από τον αστρικό θάνατο, στη γέννηση ενός νεφελώματος
Καθώς ένα άστρο γερνά, περνώντας στη φάση του Κόκκινου Γίγαντα, οι πυρηνικές αντιδράσεις που του επιτρέπουν να λάμπει, αρχίζουν να χάνουν τη δύναμη και τη σταθερότητά τους. Η αβέβαιη παραγωγή ενέργειας αναγκάζει το άστρο να πάλλεται με ακανόνιστο τρόπο, “αποβάλλοντας” τα εξωτερικά του στρώματα στο διάστημα.
Η διαδικασία αποκαλύπτει τον υπέρθερμο πυρήνα του άστρου, ο οποίος εκπέμπει τεράστιες ποσότητες υπεριώδους φωτός. Αυτή η ακτινοβολία προκαλεί τη λάμψη των κελυφών αερίου, των εξωτερικών στρωμάτων του άστρου που έχουν επεκταθεί καλύπτοντας την περιοχή γύρω του, δημιουργώντας, έτσι, την “εύθραυστη ομορφιά” του νεφελώματος, όπως περιγράφει η ESA.
Τα πλανητικά νεφελώματα έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, σε σχέση με τη συνολική διάρκεια της ζωής ενός άστρου η οποία φτάνει τα αρκετά δισεκατομμύρια έτη, καθώς διαρκούν, περίπου, μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Αν και σηματοδοτούν τον θάνατο, το τέλος της ζωής των άστρων, η εμφάνισή τους φαντάζει υπέροχη.
Μια ματιά στο μέλλον του Ήλιου
Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωτογραφία (πάνω) που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA, στην οποία απεικονίζεται το νεφέλωμα Kohoutek 4-55, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Τσέχο αστρονόμο Lubos Kohoutec, ο οποίος το ανακάλυψε. Βρίσκεται περίπου 4600 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.
Όπως σημειώνει η ESA, η εικόνα του είναι μία “ματιά στο μακρινό μέλλον του Ήλιου μας”, ο οποίος σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια θα βρίσκεται στην ίδια φάση, έχοντας γίνει ένας Κόκκινος Γίγαντας, ο οποίος θα αποβάλλει τα εξωτερικά του στρώματα, για να αποκαλύψει τον πυρήνα του, πριν τελικά, μετατραπεί σε Λευκό Νάνο.
Μέχρι τότε, γράφει η ESA, η Γη θα έχει χαθεί προ πολλού, καμένη, καθώς ο Ήλιος αργοπεθαίνει. Ωστόσο, η ομορφιά του άστρου μας θα λάμπει σε όλο το Σύμπαν.
Η τελευταία “όμορφη εικόνα” από την WFPC2
Η παραπάνω εκπληκτική φωτογραφία, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τελευταία “όμορφη εικόνα” που τράβηξε η κάμερα WFPC2 του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, είναι μία σύνθεση τριών φωτογραφιών, η καθεμία από τις οποίες λήφθηκε σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, για να απομονώσει το φως από συγκεκριμένα άτομα αερίου.
Το κόκκινο σηματοδοτεί το αέριο αζώτου, το πράσινο δείχνει το υδρογόνο και το μπλε αντιπροσωπεύει το οξυγόνο. Η όλη ακολουθία συνελήφθη σε 2 ώρες, στις 4 Μαΐου 2009, έχοντας δημοσιευθεί για πρώτη φορά, 6 ημέρες αργότερα, στην ιστοσελίδα του Hubble, ως αποχαιρετιστήριο “δώρο” από την κάμερα WFPC2 η οποία θα διέκοπτε τη λειτουργία της.
*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος πλανητικό νεφέλωμα είναι εσφαλμένος. Προέκυψε όταν ο αστρονόμος William Herschel, παρατηρώντας πριν από περίπου 230 χρόνια αυτά τα αντικείμενα, σχημάτισε την εντύπωση ότι μοιάζουν με το στρογγυλό σχήμα των πλανητών. Αν και σήμερα, ξέρουμε ότι ο όρος είναι λανθασμένος, η χρήση του έχει επικρατήσει και επισήμως.
ΠΗΓΗ: pathfinder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.