Header pic

Pic

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Eπέκταση της ζώνης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ζητούν για Ηλεία, Αρκαδία και Λακωνία

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που θα απαξιώνει την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», δηλαδή σε προτάσεις κατάργησης του ΠΟΠ και μετατρέποντας το σε ΠΓΕ που θα συμπεριλάβει ολόκληρη της Ελλάδα».



Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι θεματοφύλακας του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», πρόσθεσε και τόνισε ότι τις ίδιες θέσεις επεσήμανε στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, με θέμα τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς «Kalamata olives».

Και προσθέτει: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις όποιες προτεινόμενες λύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι το εθνικό συμφέρον των παραγωγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι προς την κατεύθυνση της επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στους όμορους νομούς, δηλαδή στη Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύετε ότι θα λυθούν τα προβλήματα;
Αυτός θα είναι ο μόνος εφικτός τρόπος ώστε και το προϊόν να αποκτήσει μια δυναμική και την αναγκαία κρίσιμη ποσοτική μάζα, ώστε να υπάρξει η διαφύλαξη της ονομασίας και να καταφέρουν οι παραγωγοί να κερδίσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Δεν μπορεί να γίνει επέκταση σε Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα. Δεν πρόκειται ποτέ να εγκριθεί από την ΕΕ. Ας βρεθεί για αυτούς μια άλλη λύση για το πώς θα ονομάζουν τις ελιές τους.

Πώς θα μπορούσε να τεκμηριωθεί αυτή η επέκταση;
Η επέκταση ζώνης θα πρέπει να στηριχθεί σε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία να μπορούν να γίνουν αποδεκτά και από το ΥπΑΑΤ και την ΕΕ. Το προϊόν καταγόμενο από συγκεκριμένη οριοθετημένη περιοχή, με συγκεκριμένη άριστη ποιότητα, φήμη, ιστορικά, πολιτιστικά, και λοιπά ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά τεκμηριώνει τους δεσμούς του ανάμεσα στη ζώνη ΠΟΠ Καλαμάτας και στην υπό-επέκταση περιοχή. Βέβαια θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και καλλιεργητικές φροντίδες. Μόνο έτσι θα μπορούσε να επεκταθεί η συγκεκριμένη ζώνη.

Πόση είναι σήμερα η παραγόμενη ποσότητα και πόση αναμένεται να είναι μετά την επέκταση;
Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι αυτή την στιγμή οι επιτραπέζιες ελιές που παράγονται στη Μεσσηνία και είναι ΠΟΠ ανέρχονται σε 400 τόνους ετησίως. Έχουμε από την πλευρά μας κάποια στοιχεία που αναφέρουν ότι η επέκταση της ζώνης στους όμορους νομούς θα έφτανε στο 35-40% της παραγόμενης ετήσιας ποσότητας, που σήμερα αναφέρουμε παρατύπως (χωρίς νομική βάση) σαν ελιές «τύπου Καλαμάτας», η οποία ανέρχεται σε περίπου 50.000 τόνους. Αυτή η ποσότητα εκτιμώ ότι είναι ικανή για να κάνει μια δυναμική παρέμβαση στη διεθνή αγορά το προϊόν. Επίσης θα αποτελέσει και κίνητρο να γίνουν νέες φυτεύσεις.

Τι γίνεται στις διεθνείς αγορές;
Σήμερα έχουμε την Τουρκία, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ που δηλώνουν παράνομα ότι παράγουν επιτραπέζιες ελιές τύπου Καλαμάτας. Αυτή την στιγμή στην Τουρκία πωλούνται ελιές τύπου Καλαμάτας που έχουν την μισή τιμή σε σχέση με αυτή που έχουμε στην χώρα μας. Και μάλιστα κυκλοφορούν παράνομα στις αγορές όλου του κόσμου.


ΠΗΓΗ: Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.