Header pic

Pic

Μουσείο Σχολικής Ζωής το Δημοτικό Σχολείο Κορακοβουνίου

Την Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, συνεδρίασε στο Κορακοβούνι και στο Δημαρχείο, η ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση του Δημοτικού Σχολείου Κορακοβουνίου.

Η ομάδα έχει συγκροτηθεί με την 5/2017 απόφαση Δήμαρχου και αποτελείται από:
  • Τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κο Παναγιώτη Μαντά.
  • Τον Αντιδήμαρχο, κο Σαβούρδο Πέτρο.
  • Τον Αντιδήμαρχο, κο Χονδρολέο Ιωάννη.
  • Τον Πρόεδρο της T.K. Κορακοβουνίου, κο Λυτρίβη Αθανάσιο.
  • Τον Πρόεδρο του Αθλητικού, Εκπολιτιστικού, Επιμορφωτικού Συλλόγου Κορακοβουνίου, κο Λυτρίβη Γεώργιο.
  • Τον Εκπαιδευτικό, κο Πολυμενάκο Νικόλαο.
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η οργάνωση της δημιουργίας Μουσείου Σχολικής Ζωής στο ανενεργό σήμερα, Δημοτικό Σχολείο Κορακοβουνίου.
Σκοπός του θα είναι η ανάδειξη της μνήμης της τοπικής σχολικής ζωής, της εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμού μέσω της διάσωσης, της έρευνας και της μελέτης της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων.
Επίσης, σκοπός θα είναι η αξιοποίηση των ανενεργών σήμερα κτηριακών υποδομών του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Κορακοβουνίου, με μια ζωντανή καθημερινή χρήση που θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων τρίτων δραστηριοτήτων σε αυτόν ή σε γειτονικούς χώρους (Νέο κτήριο, αύλιος χώρος).
Μέσα από το Μουσείο Σχολικής Ζωής θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν την ιστορία και την εξέλιξη της εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων, τους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που στήριξαν την ιστορία του ελληνικού σχολείου, θα μεταφέρει μνήμες και καθημερινές ασχολίες από εκείνα τα όμορφα αλλά συγχρόνως και δύσκολα χρόνια της εκπαίδευσης, θα δημιουργήσει νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά χρόνια του καθενός από εμάς.  Άλλωστε, πάντα όταν χάνουμε για λίγο τον δρόμο μας, γυρνάμε στο παρελθόν για να πάρουμε φόρα και να προχωρήσουμε στο μέλλον… τι καλύτερο από το να γυρίζει κανείς σε μια από τις πιο αγαπημένες περιόδους, τα σχολικά του χρόνια.
Επίσης, οι μαθητές του Δήμου μας αποκτούν έναν νέο τόπο συνεύρεσης, για την ανάπτυξη κοινών δράσεων και εκδηλώσεων, εκτός του καθημερινού σχολικού περιβάλλοντος.
Η κατασκευή του Μουσείου είναι ενταγμένη στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για το έτος 2017 και έχει ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα Α.Ε., με στόχο την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης, την οργάνωση της συγκέντρωσης του απαιτούμενου υλικού, τη σύνταξη και την υποβολή φακέλου στο πρόγραμμα leader. Με πόρους του προγράμματος leader, θa  πραγματοποιηθεί η επισκευή των κτηριακών υποδομών του σχολικού κτηρίου και η κατασκευή του εκθεσιακού χώρου και όλων των χώρων υποστηρικτικών χρήσεων.
Όμως, το μουσείο θα αφορά περισσότερο εμάς και τα σχολεία μας. Για αυτόν τον λόγο επιλέξαμε η οργάνωση του Μουσείου να είναι μια ανοικτή σε όλους διαδικασία.
Σας καλούμε όλους λοιπόν, να πάρετε μέρος σε αυτήν την προσπάθεια προσφέροντας υλικό που θα μπορούσε να έχει μία θέση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής, όπως:
  • παλαιοί χάρτες,
  • σχολικές ενδυμασίες, κονκάρδες,
  • σκεύη,
  • τετράδια, βιβλία, κασετίνες,
  • έλεγχοι,
  • εποπτικό υλικό,
  • αρχεία,
  • φωτογραφικό υλικό προ του 1980, κ.λπ.
Υπεύθυνος επικοινωνίας για τη συγκέντρωση του υλικού: Δημήτρης Λάμπρου 2755360144astros01@otenet.gr (Τεχνική υπηρεσία Δήμου Βόρειας Κυνουρίας).
Για κάθε υλικό που προσφέρεται, θα σχηματίζεται ειδική καρτέλα τεκμηρίωσης με στοιχεία του ιδιοκτήτη, πληροφορίες του υλικού και φωτογραφία. Τα είδη θα διατίθενται στο Μουσείο, αλλά θα παραμένουν στην κυριότητα του κάθε ιδιοκτήτη.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής θα είναι αφιερωμένο στον Βασίλειο Μπουρνάκη, τον Κορακοβουνίτη Δάσκαλο που έχασε τη ζωή του στις 5 Δεκεμβρίου 1962, στην προσπάθειά του να επισκευάσει τη στέγη του Δημοτικού Σχολείου Σίταινας για να προστατέψει τους μαθητές του από τη βροχή.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας
Παναγιώτης Κ. Μαντάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.