Header pic

Pic

Επιστολή του Δημάρχου Παναγιώτη Μαντά ''Οι νεκροθάφτες του Άστρους''


Προσωπική επιστολή Δήμαρχου Π. Μαντά προς τα Μ.Μ.Ε.

Είναι πιστεύω σε όλους σας γνωστό ότι είμαι άνθρωπος ήπιος, που αποφεύγω εκ χαρακτήρος τις εντάσεις και τους υψηλούς τόνους. Ο τίτλος της επιστολής είναι αντίθετος με τις συνήθεις πρακτικές του λόγου μου, άρα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οφείλεται σε ιδιαίτερη φόρτιση και συσσωρευμένη ανάγκη να πω κάποια πράγματα με το όνομα τους. Ας μου συγχωρήσετε, όλοι οι αναγνώστες λοιπόν την ένταση του τίτλου και θα διαπιστώσετε παρακάτω τους λόγους αυτής της έντασης.
Ασχολήθηκα με τα κοινά του Δήμου μας, εννιά χρόνια πριν, το έτος 2010,σε ηλικία 38 ετών, όταν ο Καποδιστριακός Δήμος είχε ήδη 12 χρόνια ζωής και ο Καλλικρατικός είχε δημιουργηθεί στα ίδια όρια, με το ίδιο όνομα.
Ήδη από το 2007, ήμουν μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, για τον προγραμματισμού των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Η ανάγκη κατασκευής Δημαρχείου στο Κέντρο του Αστρους, είχε από τότε καταγραφεί. Τότε που και η μελέτη στην πλατεία Καρυτσιώτη ήταν σε ισχύ, αλλά και το οικόπεδο στο οποίο σήμερα έχει μεταστεγαστεί η Λαϊκή αγορά είχε αγοραστεί.
Γιατί ενώ ήταν διαπιστωμένη ανάγκη από τότε δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια εκτός από την τοποθέτηση ταμπέλας με θέμα «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ» απέναντι από τον Άγιο Νικόλα;
Μα γιατί δεν υπήρχαν χρήματα.
Όλοι οι υποψήφιοι αιρετοί, σε όλα τα προεκλογικά τους προγράμματα, ανέγραφαν και θα γράψουν ξανά πως προγραμματίζουν την ανέγερση Δημαρχείου. Με τι πόρους όμως;
Τις προηγούμενες μέρες, όλοι όσοι βρεθήκαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ζήσαμε μια πρωτόγνωρη συνεδρίαση. Μια συνεδρίαση όπου συγκεκριμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι – δεν με ενδιαφέρει η παράταξή τους- αρνήθηκαν την αγορά οικοπέδων για να εντάξουμε την επέκταση του Δημαρχείου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με δικαιολογίες. Μόνο δικαιολογίες. Χωρίς αντιπρόταση οι περισσότεροι και χωρίς μελετημένη αντιπρόταση οι υπόλοιποι.
Η προσπάθεια, ξεκάθαρη. Να μην αποκτήσει το Αστρος Δημαρχείο, ή καλύτερα, να μην αποκτήσει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας Δημαρχείο, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».
Δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Όσο και να χρησιμοποίησαν προφάσεις και δικαιολογίες. Όσες και να χρησιμοποιήσουν ακόμα.
Είμαι τόσο απόλυτος στο λόγο μου, γιατί ζούμε σήμερα τη συνέχεια μιας ολόκληρης ιστορίας. Σε αυτό το σημείο είναι που καταγγέλλω σε όλους σας, τους «Νεκροθάφτες του Αστρους». Μια ομάδα ανθρώπων που λειτούργησαν για πολλά χρόνια στον Δήμο μας, με προφανές αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση του Αστρους.
Αποτέλεσμα το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε τα τελευταία χρόνια, έχοντας την υποχρέωση από τη λαϊκή ετυμηγορία του 2010 και του 2014. Όταν τους αγγίζαμε, πάντα τους είχαμε απέναντι μας. 

Είναι οι άνθρωποι που κατάφεραν, ανάμεσα σε πολλά άλλα:
  • Να Καταστίσουν το Αστρος, του 21ου αιώνα, οικισμό στερούμενο όχι ρυμοτομικού σχεδίου αλλά και ακόμα και ορίων οικισμού.
  • Να εφεύρουν το όνομα του Δήμου με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι σαν τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, λες και το Αστρος δεν είχε ιστορικό όνομα.
  • Να «ξεχάσουν» να κατασκευάσουν κάποια 44 χιλιόμετρα δικτύων Βιολογικού καθαρισμού.
  • Να απαξιώσουν την κατασκευή Δημαρχείου στην πλατεία Καρυτσιώτη, με δικές τους καταθέσεις στο ΚΑΣ, και να ξοδέψουν τα χρήματα του προγράμματος Ε.Π.Τ.Α. για αγορά νέου οικοπέδου, χωρίς να συνεχίσουν σε μελέτες και κατασκευές γιατί… άλλαξε λέει η Δημοτική αρχή.
Αυτά για την ιστορία. Πάμε όμως στο Σήμερα. Δεν πιστεύετε όλοι ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτά? Ότι πρέπει να πάψουμε να δίνουμε σημασία στο παρελθόν? Ότι πρέπει να αφήνουμε πίσω τα κακά του παρελθόντος και κρατώντας τα θετικά του, να πορευτούμε στο μέλλον? Για να μην ανήκουμε κι εμείς στους νεκροθάφτες του Αστρους?
Εμείς δεσμευτήκαμε δυο φορές μέχρι σήμερα, το 2010 και το 2014 στους Δημότες ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποκτήσει ο Δήμος μας κτίριο στέγασης των υπηρεσιών του.
Το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι μια μοναδική ευκαιρία του Δήμου μας να αποκτήσει Δημαρχείο σε επέκταση υφιστάμενου δημοτικού κτηρίου που στεγάζει ήδη δημοτικές υπηρεσίες, με χρηματοδότηση της τάξης των 2.000.000€.
Δυο είναι μόνο τα σενάρια της επέκτασης. Τα θέσαμε στην δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, η οποία πήρε την απόφαση της και γνωμοδότησε υπέρ της κατασκευής δίπλα από το γραφείο Δήμαρχου στο κέντρο του Αστρους. Στην επιτροπή βρίσκονταν και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης και κάποιοι δημοτικοί Σύμβουλοι που είναι μέλη.
Πρόσφατα, στο τελευταίο ΔΣ, αρνήθηκαν την ψήφο τους που θα έδινε τη δυνατότητα να αγοράσει απευθείας ο Δήμος τα όμορα οικόπεδα, χαρακτηρίζοντας τα ως μοναδικά. Αρνήθηκαν να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση των 2εκ. ευρώ στο χώρο που αποφάσισε η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης.
Υπάρχουν όμως λύσεις και θα τις βρούμε. Πολύ σύντομα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κυριακής, θα γνωστοποιήσουμε τις νέες ενέργειες μας για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο που μας έβαλαν.
Δεσμεύομαι μόνο για ένα πράγμα: Ότι θα συνεχίσω τη δύσκολη προσπάθεια να κατασκευάσουμε επιτέλους δημαρχείο στον Δήμο μας. Γνωρίζω ότι τα εμπόδια είναι πολλά. Οι δυσκολίες στην προσέλκυση οικονομικών πόρων και η εκπόνηση των μελετών δεν είναι, όπως έχουμε αποδείξει, εμπόδιο για εμάς.
Αλλά ούτε και τα κατεστημένα και οι νεκροθάφτες του Αστρους είναι εμπόδιο για εσάς, τους απλούς δημότες της έδρας και ολόκληρου του Δήμου μας.
Το έχετε και εσείς αποδείξει..
Παναγιώτης Κ. Μαντάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.