Header pic

Pic

Τα ονόματα των Κυνουριατών αγωνιστών του 1821, που τιμήθηκαν για τον αγώνα τους

Αγαπητοί φίλοι του Korakovouni WebRadio, ο Οθωνας από το 1836 είχε συστήσει γραμματεία και κατόπιν επιτροπή και αφού εξέταζε τα αιτήματα και τα αποδεικτικά των Αγωνιστών τους χορηγούσε Αριστείο τύπου μεταλλίου μετά κυανόλευκης ταινίας που το έφεραν στο αριστερό μέρος του στήθους κατα τας επίσημους εθνικάς και θρησκευτικάς εορτάς.


Οι Στρατιώτες ελάμβαναν το σιδηρούν Αριστείο οι ανδραγαθησαντες και οι υπαξιωματικοί το χάλκινο οι Αξιωματικοί το Αργυρούν και οι οπλαρχηγοί το Χρυσούν Αριστείο.

Οι Οπλαρχηγοί και λιγότερο οι Αξιωματικοί ελάμβαναν και τιμητικούς βαθμούς στην Βασιλική Φάλαγγα όπως υπολοχαγός, αντισυνταγματάρχης κλπ.

Σε περιπτώσεις βαριών τραυματισμών κατά την διάρκεια του Αγώνα όπως ακρωτηριασμοί ή οικονομικών καταστροφών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους τους χορηγείτο μια μικρή εφ άπαξ αποζημίωση προικοδότηση περίπτωση Περβαινα που ήταν Στρατηγός όταν τον σκότωσαν στην διάρκεια του εμφυλίου 1823 έως 1825 ή τους εδιδετο μια πενιχρή σύνταξη περίπτωση Καραμπελλα ήρωας της μάχης των Δολιανων από το Καστρί ο οποίος πέθανε έξω από το Υπουργείο Στρατιωτικών στην σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος εκεί που είναι το νεοκλασικό πλέον πρώην Υπουργείο ναυτικών όταν περιμένοντας επι 5 ημερες να τον δεχτει ο Υπουργος για να του ζητήσει αύξηση στην σύνταξή του πέθανε όπως γραφει ο Ιταλος Ιατρδικαστης Αθηνων το Χειμώνα του 1845 από τα ζέοντα τραύματα και πληγές που είχε κληρονομήσει απο την επανάσταση και την αβιταμινωση.

(κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση - με δεξί κλικ μπορείτε να αποθηκεύσετε την φωτογραφία στο δίσκο σας για καλύτερη μελέτη και ανάγνωση των ονομάτων | δοκιμάστε και την προβολή εικόανς με δεξί κλικ και μεγέθυνση για την ανάγνωση των ονομάτων)






Βλέποντας τις καταστάσεις που σας αποστέλλω απο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχειομνήμων φακελος Αριστεια υποφακελος 285 τεκμ 86 εως 99 και 336, 337, θα δειτε οτι και οι 600 περιπου συμπατριωτες μας προγονοι, τιμωνται με το Χαλκινο Αριστείο περίπτωση μοναδικη για ολοκληρη περιοχη. Εδω λοιπον εχει βοηθησει ο Φιλικος Καρακοβουνιτης Γ. Λεβεντης ο οποιος τοτε ηταν Διοικητης Αττικης και πριν πεσει στην δυσμενεια του Οθωνος βοηθουσε την περιοχη του και με τα σχολεια και τους δασκαλους και σε μικρα τοπικα εργα μερικη αποξηρανση Μουστου κ.λπ. κατι που φαινεται απο την υπηρεσιακη του αλληλογραφια αλλα και επιστολες του.






Τελος τα εγγραφα 336, 337 αναφερωνται στους Αξιωματικους της περιοχης μας οι οποιοι ειναι στην σωστη αναλογια χωρις υπερβολες αυτη την φορα ετσι λοιπον τα 4, 5 ειναι Δολιανιτες τα 7, 10, 24 ειναι αγιαννητες το 8 ειναι Πλατανιτης το 9 ειναι Καρακοβουνιτης που μετα αλλαζει σε Καζακης τα 11, 12 εναι Αγαντριτες τα 13, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, ειναι Αγιοπετριτες το 14 ειναι Βερβενιωτης το 17 ειναι Καστριτης και το 23 ειναι Μελιγιωτης.




Αυτοι ειναι απο το Αγιοπετριτικο Σωμα με Αρχηγο τον Π. Ζαφειροπουλο και μερικους οπλαρχηγους οπως Περβαινα, Φαντοπουλο, Καραμπελα, Βαλσαμη κ.ά οι οποιοι δεν τα πηγαιναν καλα με τους Πραστιωτες που ειχαν ξεχωριστο σωμα.





Με φιλικους χαιρετισμους,
Παναγιωτης Εμμ Λυτριβης απο το Καρακοβουνι


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.