Header pic

Pic

Πώς να βάψουμε τα αυγά του Πάσχα οικολογικά

Η παράδοση θέλει να βάφουμε τα αυγά για το Πάσχα την Μεγάλη Πέμπτη, τα θέλει κόκκινα όπως το αίμα του Ιησού Χριστού. Στις μέρες μας τα χρώματα ποικίλουν, αλλά ο σκοπός είναι ο ίδιος. Το μαρτύριο και η Ανάσταση του Θεού για να σωθεί ο άνθρωπος.




Πριν πάμε στη βαφή των αυγών, ας δούμε τι εννοεί η παραπάνω πρόταση, η θυσία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Θα δίνατε τη ζωή σας για να σώσετε τα μυρμήγκια; Αυτό είναι ό ορισμός της ταπείνωσης.

Ας δούμε τώρα τους τρόπους βαφής των αυγών οικολογικά, χωρίς τις βαφές του εμπορίου. Οι βαφές εμπορίου είναι ασφαλείς, αλλά ας δοκιμάσουμε τον τρόπο των γιαγιάδων μας.

Κόκκινα αυγά


Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε 6 κοκκινογούλια (κοινώς πατζάρια) με νερό τόσο όσο να τα καλύπτει. Αφού βράσουν  και βγάλουν το χρώμα τους, τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι και με περίσσιο λάδι και ξύδι γίνονται μια υπέροχη σαλάτα.

Στο κατσαρολάκι ρίχνουμε λίγο αλάτι και ένα φλυτζάνι του ελληνικού καφέ ξύδι. Τοποθετούμε 10 αυγά μέσα με περρίσια προσοχή μη μας σπάσουν. Τα βράζουμε για 20 λεπτά σε μέση θερμοκρασία και τα αφήνουμε ένα διάστημα για να πιάσει καλά η μπογιά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κρεμμυδόφυλλα αλλά η διαδικασία είναι πιο επίπονη κι απαιτεί περισσότερο χρόνο. Δεν είμαι γνώστης αυτής της διαδικασίας, οπότε προτείνω το πατζάρι.

Μωβ αυγά


Για να πετύχουμε το μώβ χρώμα βράζουμε τα αυγά (αφού τα πλύνουμε σχολαστικά) με μία μάπα (λάχανο). Φυσικά η μάπα πρέπει να είναι κόκκινη. Δεν ξεχνάμε το βασικό, όπως και πριν, να ρίξουμε λίγο αλάτι και ξύδι στην κατσαρόλα. Η μάπα βρασμένη με λάδι και λεμόνι είναι ότι καλύτερο για τις ημέρες της νηστείας.

Καφέ αυγά


 Εδώ η λύση είναι προφανής. Βράζουμε τα καλά πλυμένα αυγά με καφέ. Καλούμε τη γειτονιά αν βάλουμε ελληνικό καφέ στην κατσαρόλα ή αν χρησιμοποιήσουμε nes cafe ή γαλλικό από ντροπή και μόνο τον χύνουμε στον νεροχύτη. Από την άλλη αν θέλετε τον αποθηκεύετε και πίνετε καφέ για μία εβδομάδα.

Πράσινα αυγά


Αφού πλύνουμε τα αυγά μας καλά, τα βάζουμε να βράσουν μαζί με χόρτα του βουνού ή ραδίκια. Το χρώμα δεν είναι τόσο έντονο, αλλά θα αποκτήσουν μια πράσινη απόχρωση. Τα χόρτα με ελαιόλαδο και αλάτι (± λεμόνι) γίνονται υπέροχη σαλάτα ή κύριο πιάτο.

Γενικά τα αυγά τα αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά περίπου και να κρυώσουν φυσικά, μαζί με τον ζωμό. Αφού τα βγάλουμε από την κατσαρόλα τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Καλή Ανάσταση Κυρίου 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.