Header pic

Pic

Κορακοβούνι & 1821. Πάνω από 100 Καρακοβουνίτες στις μάχες του '21

 

 Ο Αμερικανός γιατρός Samuel Gridley Howe ήταν φιλέλληνας περιηγητής, ο οποίος μαζί με τον ιεραπόστολο John Hartley επισκέφθηκαν την περιοχή μας το 1827-1828. Τα ημερολόγια του Samuel Howe θεωρούνται αξιόπιστα ιστορικά ντοκουμέντα της ελληνικής επανάστασης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Samuel G. Howe κατά τη διάρκεια της επανάστασης έχασαν τη ζωή τους 120 Καρακοβουνίτες άνδρες.

Δεν ξέρουμε αν ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθής ή υπερβολικός. Ίσως να προσμετρά και τυχόν εκπατρισμένους Καρακοβουνίτες, όπως πληρώματα σε υδραίικα και σπετσιώτικα καράβια. Ίσως πάλι να εννοεί τον αριθμό όσων συμμετείχαν, δεδομένου ότι συνολικά απονεμήθηκαν 106 αριστεία σε Καρακοβουνίτες για τη συμβολή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821-1827. Πάντως το νούμερο δεν αποκλείεται να προσεγγίζει την αλήθεια βάσει μεταγενέστερης επιστολής των Καρακοβουνιτών στον Ι. Καποδίστρια.

Τα αριστεία απονεμήθηκαν επί βασιλείας του Όθωνα και διαβαθμίζονται σε αργυρό, χάλκινο και σιδηρούν.

Το αργυρό αριστείο αποδιδόταν σε αξιωματικούς και το έλαβαν 16 συγχωριανοί μας.

Το χάλκινο αριστείο αποδιδόταν σε υπαξιωματικούς και το έλαβαν 85 συγχωριανοί μας.

Το σιδηρούν αριστείο αποδιδόταν σε στρατιώτες και το έλαβαν 5 συγχωριανοί μας.

Ο αριθμός των αγωνιστών είναι ενδεχομένως αρκετά μεγαλύτερος από 106, καθώς ανευρέθησαν οχτώ αιτήσεις για απόδοση αριστείου, οι οποίες έμειναν ανικανοποίητες και επιπλέον είναι πιθανό ορισμένοι να μην αιτήθηκαν τη χορήγηση οιασδήποτε τιμής. Τέλος, είναι εύλογο σε πολλούς, που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, επίσης να μην αποδόθηκαν αριστεία, ιδίως αν δεν άφησαν συγγενείς πίσω τους.

Ανάμεσα στους αγωνιστές του χωριού μας βρίσκουμε τον Νικόλαο Φαντόπουλο και τον Ιωάννη Θεοδ. Περβαινά να είναι μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία. Εκτός από αυτούς είναι γνωστό πως υπήρχαν τρεις ακόμη Καρακοβουνίτες Φιλικοί, οι οποίοι ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Ο ένας είναι ο γνωστός σε όλους μας, Γεώργιος Λεβέντης. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ηλίας Μάνεσης, μεγαλέμπορος και εφοπλιστής στην Οδησσό. Ο άλλος ήταν ο Ροδοφοινίκης, αξιωματικός του ρωσικού στρατού, ο οποίος κατείχε υψηλόβαθμη θέση στη Φιλική Εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.