Header pic

Pic

Κορακοβούνι

Κορακοβούνι (αεροφωτογραφία)
Χτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο στον κάμπο του Βρασσιάτη συνθέτει μια γραφική εικόνα μέσα στο ελαιόδασος. Οι κάτοικοι του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι 744 αλλά ο μόνιμος πληθυσμός είναι 500 κάτοικοι. Η πλατεία του χωριού, στρωμένη με πλάκες Καρύστου αποτελεί το κέντρο συνάντησης των κατοίκων.
Η εκκλησία του χωριού, χτισμένη εξ' ολοκλήρου με πέτρα από τα γύρω βουνά και αρχιτεκτονικής σταυρωτή με τρούλο είναι ένα πραγματικό στολίδι.
Ακόμη στην πλατεία υπάρχουν και τα περισσότερα καφενεία, εστιατόρια και καφέ. Μεγάλοι ευεργέτες του χωριού ήταν ο Γ. Καζάκης και ο Γ. Λεβέντης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Οι προτομές τους βρίσκονται στην "Μικρή Πλατεία", μπροστά από το δημοτικό υποκατάστημα. Ήρωες της επαναστάσεως του 1821 είναι και οι Θεοδόσιος Περβαινάς και Κωνσταντίνος Βαλσαμής (ή Βαρσαμής).

Στην κορυφή του λόφου (144μ.) υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι οι Ταξιάρχες, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε και να δείτε την μαγική θέα. Στην δυτική πλευρά του χωριού είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους, μετόχι της Παναγίας της Μαλεβής. Εκτός από τις εκκλησίες, που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής, υπάρχουν και αρκετά παραδοσιακά σπίτια, κτισμένα με πέτρα της περιοχής και κυρίως από το όρος Πάρνων.

Κορακοβούνι - Άποψη της εκκλησίας
Η θάλασσα δεν απέχει πάνω από 2 χιλιόμετρα από το χωριό, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες γεμίζουν. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι οι Βιβάρι (η Καζάρμπα), Χερονήσι, Μύλος και Παραλία Αγίου Ανδρέα. Μοναδικής ομορφιάς είναι και η παραλία Κρυονέρι, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από το χωριό (επ.οδός Άστρους - Λεωνιδίου). Το Κορακοβούνι αποτελεί κόμβο για την ορεινή Κυνουρία και για τις μαγευτικές παραλίες της περιοχής. Από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε τον Πραστό (κεφαλοχώρι στην επανάσταση του 1821), την Καστάνιτσα, τον Πλάτανο και άλλα μικρότερα χωριά, σκαρφαλωμένα στον Πάρνωνα.

Το Λεωνίδιο και η Ιερά Μονή της Παναγίας της Έλωνας είναι αρκετά κοντά και σε 40 λεπτά μπορείτε να είστε εκεί, όπως και η Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαλεβής. Ανάμεσα στο Άστρος και στα Δολιανά, υπάρχει η Ιερά Μονή της Λουκούς, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού (αρχαιολογικός χώρος Εύας).

Υπάρχουν πολλά ρητά για το Κορακοβούνι, τα οποία λένε περισσότερο οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, όπως "Αν κτυπήσεις το μπρίκι όταν κάνεις καφέ, οι Κορακοβουνίτες θα σηκωθούν να χορέψουν", και δεν έχουν λάθος. Αποδείξεις υπάρχουν πολλές, όπως οι Απόκριες, που στο χωριό μας φιλοξενούμε περί τις 5000 άτομα για να παρακολουθήσουν το Καρναβάλι μας, αλλά και να πάρουν μέρος. Στις Απόκριες του 2008 είχαμε 17 άρματα και κάθε χρόνο όλο και περισσότερες είναι οι συμμετοχές.Η γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου εορτάζεται με την καύση του Ιούδα και την ρίψη πυροτεχνημάτων αλλά και Τρακατρούκων, παραδοσιακό πυροτέχνημα, που η τέχνη του είναι γνωστή μόνο στο χωριό μας.

Το καλοκαίρι, ο Σύλλογός μας διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στις αρχές του Αυγούστου, με κέφι και αγάπη στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους μας.

Ορεινό Κορακοβούνι, Βρύση
Εκτός από το Κορακοβούνι, υπάρχει και το Ορεινό Κορακοβούνι, το οποίο είναι χτισμένο σε μια πλαγιά του Πάρνωνα. Το Ορεινό Κορακοβούνι είναι καλοκαιρινό θέρετρο των κατοίκων του Κορακοβουνίου και όχι μόνο.

Μια παραδοσιακή βρύση κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατανιών αποτελεί όαση δροσιάς και ομορφιάς για κάθε επισκέπτη.

Μεγάλες γιορτές στο Ορεινό Κορακοβούνι είναι του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτ.) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγ.) και του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) όπου η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συνοδεύεται από τους κατοίκους του χωριού στην παραδοσιακή της έδρα, στην Παναγία (παλαιό μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκριμμένης -1763).

Μέσα σε κατάνυξη για τη μνήμη των Αγίων, μέσα σε πετρόκτιστες βρύσες και κάτω από τα πλατάνια, οι κάτοικοι του χωριού καθώς και οι επισκέπτες, διασκεδάζουν με παραδοσιακή μουσική.

Τέλος, ευχόμαστε να μας επισκεφτείτε και να έχετε στιγμές που θα μείνουν στην καρδιά και στο μυαλό σας για πάντα.

Ιστορικά Ντοκιμαντέρ για το Κορακοβούνι
Από το Blogger.