Τηρώντας την παράδοση. Η Κουρά γιδιών (φώτο&Βίντεο)

Εικόνες από το παρελθόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε όλα τα ποιμνιοστάσια της χώρας με τους κτηνοτρόφους αδελφωμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο να συγκεντρώνονται σε κάθε μαντρί και να αλληλοβοηθούνται στο κούρεμα των κοπαδιών τους.


Σήμερα βέβαια η κουρά είναι πιο εύκολη υπόθεση αφού υπάρχουν τα σύγχρονα αεροψάλιδα τα οποία διευκολύνουν κατά πολύ το κούρεμα το οποίο πλέον γίνεται πιο ξεκούραστα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι όπως οι παραχειμάζοντες κτηνοτρόφοι από την Παλιόχωρα Αρκαδίας οι οποίοι το χειμώνα είναι στα χειμαδιά του Τυρού. Εκείνοι συνεχίζουν την παράδοση κουρεύοντας τα πρόβατα και τα γίδια με το χέρι.

Ο φακός του Korakovouni WebRadio βρέθηκε στην Παλιόχωρα στο μαντρί του Κορακοβουνίτη Δημητρίου Κουρμπέλη όπου ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του τηρώντας τις παραδόσεις των προγόνων τους αιώνες τώρα συνεχίζουν χωρίς παρέκκλιση την κουρά των γιδιών με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τη μία μέρα όλοι μαζί στο κοπάδι του Δ.Κουρμπέλη θα κουρέψουν τα 300 γίδια του και τις επόμενες τα γίδια των κτηνοτρόφων της ομάδας. Βέβαια μετά την κουρά η σύζυγος του κτηνοτρόφου έχει προβλέψει για κρασάκι με καλό μεζέ και ψητά εδέσματα παραγωγής του κτηνοτρόφου.


ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Αυτή την εποχή στο μαντρί πριν τις μέρες του κουρέματος επικρατεί εγρήγορση και ένταση για την προετοιμασία. Για το κούρεμα όλα πρέπει να είναι έτοιμα και όταν ήρθε η μέρα στο μαντρί έφτασαν συνάδελφοι κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή, Έτσι μέσα στη μέρα κουρεύτηκαν τα γίδια παραδοσιακά με το χειροψάλιδο αποφεύγοντας σύγχρονα μέσα.

Στο μαντρί συγκεντρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι και έπιασαν αμέσως δουλειά. Μαζί τους και οι μικρότεροι σε ηλικία της παρέας.

Στο διάλειμμα του κουρέματος, μιλώντας στο Korakovouni Web Radio ο κ.Κουρμπέλης, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις ωραίες εικόνες και τη συνέχιση της παράδοσης αναφέρθηκε στα προβλήματα των σύγχρονων κτηνοτρόφων και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Σήμερα με ένα πλοκάρι μαλλιά δεν παίρνεις ούτε μια φραντζόλα ψωμί και η τιμή του γάλακτος έχει ξεφτιλίστει, ο καιρός με τις λίγες βροχές δεν ευδοκιμεί την ανάπτυξη των φυσικών τροφών και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε τροφές. Τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα δεν αφήνουν τον κτηνοτροφικό κόσμο της Ελλάδας να ανασάνει».

Δειτε παρακάτω το βίντεο και μερικές φωτογραφίες
(Για περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ)
Share/Bookmark

Συγγραφέας

Επιμέλεια από Korakovouni WebRadio

Επικοινωνήστε με το KWR μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) στη διεύθυνση korakovouniwr@gmail.com . Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τον ιστότοπό μας για την ενημέρωσή σας.

0 σχόλια:

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.