Header pic

Pic

Παραδοσιακά Έθιμα. Το Κούρεμα των γιδιών.

 Εικόνες από το παρελθόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε όλα τα ποιμνιοστάσια της χώρας με τους κτηνοτρόφους αδελφωμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο να συγκεντρώνονται σε κάθε μαντρί και να αλληλοβοηθούνται στο κούρεμα των κοπαδιών τους.


 Σήμερα βέβαια η κουρά είναι πιο εύκολη υπόθεση αφού υπάρχουν τα σύγχρονα αεροψάλιδα τα οποία διευκολύνουν κατά πολύ το κούρεμα το οποίο πλέον γίνεται πιο ξεκούραστα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι όπως οι παραχειμάζοντες κτηνοτρόφοι από την Παλιόχωρα Αρκαδίας οι οποίοι το χειμώνα είναι στα χειμαδιά του Τυρού. Εκείνοι συνεχίζουν την παράδοση κουρεύοντας τα πρόβατα και τα γίδια με το χειροψαλίδο.

Ο φακός του Korakovouni WebRadio βρέθηκε στην Παλιόχωρα στο μαντρί του Κορακοβουνίτη Δημητρίου Κουρμπέλη όπου ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του τηρώντας τις παραδόσεις των προγόνων τους αιώνες τώρα συνεχίζουν χωρίς παρέκκλιση την κουρά των γιδιών με τον παραδοσιακό τρόπο.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Αυτή την εποχή στο μαντρί πριν τις μέρες του κουρέματος επικρατεί εγρήγορση και ένταση για την προετοιμασία. Για το κούρεμα όλα πρέπει να είναι έτοιμα και όταν ήρθε η μέρα στο μαντρί έφτασαν συνάδελφοι κτηνοτρόφοι αλλά και φίλοι και συγγενείς του Τσέλιγκα από την ευρύτερη περιοχή, Έτσι μέσα στη μέρα κουρεύτηκαν τα γίδια παραδοσιακά με το χειροψάλιδο αποφεύγοντας σύγχρονα μέσα.

Μετά το τέλος της κουράς η σύζυγός και η κόρη του τσέλιγκα ευχαρίστησαν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο με τα πλούσια παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει και πρόσφεραν απλόχερα σε όσους βοήθησαν στην κουρά.

Δειτε παρακάτω το βίντεο και μερικές φωτογραφίες:

             





























Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.