Header pic

Pic

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία



Tο κλάμα των Βρετανών χθες το μεσημέρι στον ναό της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία, κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, έμοιαζε περισσότερο με υπόκλιση και σεβασμό στην ελληνική παράδοση, στον πολιτισμό και στην ιστορία, παρά με συναισθηματική φόρτιση.
Για πρώτη φορά τα πρόσωπα μελών της οργανωτικής επιτροπής μιας Ολυμπιακής Πόλης γέμισαν με δάκρυα τη στιγμή της γέννησης του Ολυμπιακού φωτός.

Χθες, όμως, λίγο έλειψε να «κλάψει» και ο ουρανός, καθώς τα σύννεφα εμφανίστηκαν απειλητικά και προς στιγμή φάνηκε να εμποδίζουν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οι Βρετανοί επίσημοι θορυβήθηκαν. Ηταν ολοφάνερο και φυσιολογικό να επιθυμούν μια γνήσια αφή.

Ωστόσο, όλα κύλησαν ομαλά. Ο Θεός Απόλλων ήταν μαζί τους και η πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη πολύ γρήγορη.

Η δάδα άναψε από το κάτοπτρο σε μόλις τρία δευτερόλεπτα και η ευτυχία με τη μορφή χαμόγελων επέστρεψε στα πρόσωπα όλων, Ελλήνων και ξένων.

Απλώς στους Βρετανούς και ιδιαίτερα στις γυναίκες της αποστολής προστέθηκαν και τα δάκρυα. Ετσι, όταν λίγο αργότερα, εντελώς απρόσμενα, έσβησε η δάδα και το φως επανήλθε μέσω της εφεδρικής λυχνίας, ουδείς θεώρησε ότι κάτι πήγε στραβά.

Κληρονομιά
Η χορογραφία αποδόθηκε υπέροχα τόσο στον ναό της Ηρας όσο και στο αρχαίο στάδιο, όπου 15.000 θεατές ένιωσαν απόλυτα περήφανοι για την ελληνική ικανότητα να δημιουργεί ακόμα και σε δύσκολους καιρούς.

«Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς συνδέει τους Αγώνες της αρχαιότητας με τη σύγχρονη εποχή» είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

«Εχουμε έρθει στη γενέτειρα του Ολυμπιακού Κινήματος για να ανάψουμε τη φλόγα που σύντομα θα σκορπίσει τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, που αυτήν τη φορά έτρεξε και δεν κολύμπησε για περίπου 350 μέτρα, πριν δώσει ουσιαστικά το σύνθημα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Την προσεχή Πέμπτη το βράδυ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της πριγκίπισσας Αννας, η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.





ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.







Από το Blogger.